MENIU

Ziua Europei, sărbătorită de oficialii români - Șefa Senatului și ministrul Apărării au depus coroane la Monumentul Eroilor Neamului

Ceremonie Ziua Europei

Ceremonie specială de Ziua Europei. Președintele Senatului - Anca Dragu și ministrul Apărării - Nicolae Ciucă au depus coroane la Monumentul Eroilor Neamului, duminică. De asemenea, primarul Nicușor Dan a depus o coroană din partea Primăriei Capitalei.

Ceremonia militară și religioasă de depunere de coroane de flori cu prilejul aniversării Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial și Zilei Uniunii Europene, la monumentul Eroilor Patriei de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București are loc la această oră, în Capitală.

Au mai fost depuse coroane de flori din partea Administraţiei Prezidenţiale, Camerei Deputaţilor, Guvernului, Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi Ministerului Afacerilor Interne.

În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a celor decedaţi în război. 

În fiecare an, la 9 mai, este marcată Ziua Europei, o zi ce sărbătoreşte pacea şi unitatea în Europa.

Decizia privind instituirea Zilei Europei a fost luată în 1985, în cadrul Consiliului European de la Milano.

Data de 9 mai marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul de atunci al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Mai multe articole despre:
ceremonie ziua europei