MENIU

Ziua Aviaţiei, sărbătorită în Capitală: spectacol impresionant oferit de piloţi

Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene Române a fost sărbătorită miercuri 20 iulie. Cu această ocazie, pe deasupra Monumentului Eroilor Aerului din Capitală, au zburat elicoptere, dar şi avioane cu reacţie. Pentru desfăşurarea ceremoniei religioase, dar şi a defilării militarilor români, traficul a fost restricţionat pentru două ore pe bulevardul Aviatorilor, realtează Realitatea TV.

Piloţii din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI au efectuat în primele şase luni din acest an peste 5.000 de ore de zbor. 3.500 dintre acestea au fost destinate salvării de vieţi omeneşti. În astfel de misiuni, singurul lucru de care se tem aviatorii este timpul.

"Ultima misiune a fost la Comana, când s-a întâmplat acel incident nefericit cu cei doi motoparapantişti. De obicei suntem trişti în momentele în care ne întoarcem fără pacient la bord. Asta înseamnă că la revenirea din misiune pentru pacient nu s-a mai putut face nimic. Ne bucurăm când zburăm şi aterizăm la un spital ca echipa medicală să îl predea", a explicat Camelia Bugean, comandor, împuternicit şef de stat major al IGAV.

În prima jumătate a anului, 2.000 de persoane care necesitau îngrijiri medicale de urgenţă au fost transportate la spital de acești piloți.

"Când ajung acasă, am o fetiţă, Andreea, de 6 ani, căreia îi povestesc atât cât trebuie să ştie. I-a luat ceva timp să se lămurească dacă tati e pompier sau e pilot şi e foarte fericită. De multe ori am ocazia când aterizez în zona Dinamo, pentru Spitalul Floreasca, să trec chiar peste grădiniţa ei", a povestit Lupescu Lucian, pilot SMURD.

Piloţii execută şi misiuni externe cum ar fi cele în care supraveghează graniţele Uniunii Europene.

"Am încheiat o misiune în insula Samos, Grecia, sub egida Frontex, într-un volum de peste 200 de ore. Ne pregătim acum pentru a executa sub egida aceleiaşi agenţii o misiune în Italia, pe care o vom începe cel mai sigur luna viitoare", a precizat Cristinel Reliu, general de flotă aeriană.

Cu ocazia Zilei Aviaţiei, la sol au fost depuse coroane de flori în faţa monumentului Eroilor Aerului, iar pe deasupra celebrei statui au zburat elicoptere dar şi avioane C-27J Spartan, IAK 52 şi Mig 21 Lancer.