MENIU

Primar pro-european la Chişinău. Andrei Năstase l-a devansat pe candidatul socialist

Andrei Năstase, ales în funcţia de PRIMAR al Chişinăului - rezultate parţiale

Chișinăul are primar pro-european. Andrei Năstase, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, a câștigat al doilea tur al alegerilor, cu 52,5% din sufragii. El l-a devansat, astfel, pe candidatul socialiştilor, Ion Cerban.

Candidatul formaţiunii pro-europene de peste Prut, Andrei Năstase, a fost votat în funcţia de primar al Chişinăului. Năstase a fost ales cu 52,5% din sufragii, față de 47,4% cât a obținut contracandidatul său Ion Ceban, din partea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova.

"Le mulțumesc tuturor celor care au ieșit la vot, indiferent cu cine au votat! Am avut sprijinul tuturor louitorilor Chișinăului, care au decis ca astăzi să dea un vot pentru democrație, pentru statul de drept!", a declarat Andrei Năstase, noul primar al Chișinăului, la Realitatea TV

UPDATE 23.30: Rezultatele după numărarea a 99,00% din voturi îl arată primar al Chișinăului pe Andrei Năstase, cu 52,58%, în timp ce Ion Ceban a obținut 47,42%.

UPDATE 22.30 - Rezultate după numărarea a 93,79% din voturi: Andrei Năstase 51,98%, Ion Ceban 48,02%

UPDATE 22.00: Andrei Năstase a obţinut 52,49% din sufragii, arată rezultatele parţiale după numărarea a aproape 50% din voturi, transmite Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.

Scrutinul anticipat a fost organizat după ce Dorin Chirtoaca, din partea Partidului Liberal (proeuropean), a demisionat din funcţia de primar al oraşului pe fondul anchetării sale într-un dosar de corupţie, despre care fostul primar susţine că este motivat politic.

Rata de participare a fost de 39,12%, mai mare cu aproape 4% faţă de primul tur de scrutin din 20 mai.

La Chișinău a avut loc, duminică, turul decisiv al alegerilor anticipate pentru funcţia de primar, între socialistul Ion Ceban și liderul opoziţiei pro-europene Andrei Năstase.  

Prezenţa masivă la urne l-ar avantaja pe candidatul pro-european, după cum a declarat analistul politic Ion Tăbârță. 

„Importanța prezenței la vot este una decisivă pentru candidatul pro-european, dar și pentru procesele democratice din Republica Moldova. Absenteismul din primul tur denotă că în special în Chișinău există o anumită pasivitate și deziluzie față de procesele de democratizare, de europenizare a Republicii Moldova. Faptul că cetățenii ar reveni în număr mare la urne ar consemna că totuși pentru electoratul din Chișinău mai există o speranță pro-europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârță pentru radiochisinau.ro.

Oficial, în municipiul Chişinău sunt aşteptaţi la urne aproximativ 632.169 de alegători.

Ion Ceban și Andrei Năstase au obținut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidați care au concurat în primul tur; 41% și, respectiv, 32%. Candidata independentă Silvia Radu, clasată pe locul trei, cu aproape 18% din voturi, nu și-a îndemnat alegătorii să sprijine vreun candidat, potrivit radiochisinau.ro.

Codul electoral din Republica Moldova nu prevede un barem de prezenţă pentru validarea rezultatelor din turul doi. 

 

Mai multe articole despre:
alegeri Moldova Chişinău scrutin