MENIU

Zi cu decizii majore în Justiție: Finalul uriașului scandal din Sănătate! Verdict definitiv în dosarul HEXI Pharma! 130 de spitale au primit dezinfectanți diluați

Zi crucială în Justiție! Instanța va da verdictul final în cel mai mare scandal legat de spitalele din România – dosarul Hexi Pharma, în care procurorii acuză că peste 300 de spitale au primit dezinfectanți diluați. În primă instanță, fosta parteneră de afaceri a lui Dan Condrea a fost condamnată la 3 ani de închisoare.

Decizie definitivă în cel mai mare scandal legat de spitalele din România – judecătorii decid ce se întâmplă în dosarul Hexi Pharma, în care aproape 130 de spitale au primit dezinfectanți diluați. În primă instanță, fosta soție a lui Dan Condrea a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În acelaşi dosar, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare.

Judecătorii au mai dispus ca Hexi Pharma să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară. Conform deciziei instanţei, Hexi Pharma a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar. Instanţa a mai hotărât dizolvarea companiei Hexi Pharma, după ce sentinţa va rămâne definitivă.

Reamintim că scandalul Hexi Pharma a demarat în urma tragediei de la Colectiv, atunci când, mai multe persoane care au scăpat cu viaţă din incendiul din club au decedat în unităţile medicale din Capitală din cauza infectării cu diferite bacterii intraspitaliceşti. În urma verificărilor, s-a constatat că bacteriile respective au apărut în spitale, din cauza dezinfectanţilor foarte diluaţi achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma.

Odată cu declanşarea cercetărilor penale în această cauză, Dan Condrea, patronul companiei Hexi Pharma s-a sinucis într-un accident de maşină, eveniment care s-a petrecut în luna mai 2016.

În urma materialului probator strâns de procurori, în martie 2017 compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Mai multe articole despre:
hexi pharma