MENIU

Zelensky: Procurorul Curții Penale Internaționale se află deja în Ucraina. O decizie CRUCIALĂ, așteptată, astăzi, din partea instituției

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski susține că procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, se află deja în Ucraina, așa că ocupanții ruși vor fi trași la răspundere pentru toate crimele de război comise împotriva ucrainenilor. Mesajul a fost transmis de liderul de la Kiev într-o nouă adresare video, transmisă pe pagina sa de socializare și preluată imediat de media din Ucraina. Astăzi este de așteptat un verdict din partea Curții Internaționale de la Haga. Rusia trebuia să se prezinte la audieri pe 7 şi 8 martie, dar a absentat, pe motiv că instituţia „nu are jurisdicţie” şi că Putin acţionează în Ucraina „în auto-apărare”. 

"Am discutat astăzi cu procurorul Curții Penale Internaționale de la Haga, Karim Khan. El este deja în Ucraina, a început deja să lucreze. Prin urmare, ocupanții vor fi responsabili pentru toate crimele de război împotriva ucrainenilor", a spus Zelensky.

 "Ne intensificăm eforturile pentru a-i aduce pe ocupanții ruși în fața justiției. Trebuie să existe un tribunal internațional (care să îi judece - n.r.). Pentru tot ce au făcut împotriva Ucrainei. Împotriva poporului nostru. Pentru fiecare act de terorism al trupelor ruse pe teritoriul statului nostru", a adăugat liderul de la Kiev, în mesajul citat.

Senatul Statelor Unite a adoptat, marţi, în unanimitate, o rezoluţie prin care îl condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept criminal de război, o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat, transmite Reuters.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Verdictul de astăzi al Curții Penale de la Haga este foarte important pentru ucraineni și asta deoarece instanța internațională trebuie să rezolve, în primă fază, disputa dintre Kiev şi Moscova privind interpretarea Convenţiei Genocidului, baza în care Zelenski îl acuză pe Putin de „crime de război”.

Reamintim că la începutul acestei luni, o echipă avansată a CPI de la Haga s-a deplasat în „regiunea Ucrainei” pentru a începe investigarea unor posibile crime de război, lucru recunosut chiar de procurorului principal al instituţiei, într-un interviu acordat Reuters. 
 
Rusia şi Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar Moscova nu recunoaşte curtea, care a fost înfiinţată în 1997 şi deschisă la Haga în 2002.
 
Deşi nu este membră a Curţii Penale de Justiţie, Ucraina a semnat în 2014 o declaraţie prin care acordă instanţei jurisdicţia asupra presupuselor crime grave comise pe teritoriul său începând din 2014, indiferent de naţionalitatea autorilor.
 
CPI, care are 123 de state membre, urmăreşte în justiţie persoanele responsabile de cele mai grave atrocităţi atunci când o ţară nu poate sau nu doreşte să facă acest lucru. 
 
Curtea de la Haga a fost înfiinţată la finele celui De-al Doilea Război Mondial pentru a rezolva disputele dintre statele membre ONU.