MENIU

Zelenski: „Ucraina plătește scump libertatea. Avem nevoie de arme. Rusia are de 20 de ori mai multe în Donbas”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, la Forumul de la Davos, 23 mai 2022 Foto: Profi Media

Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita uciderea a sute de mii de oameniîn războiul început de Rusia.

Ucraina ”plăteşte scump libertatea şi independenţa şi pentru această luptă”, a subliniat Volodimir Zelenski la Forumul anual de la Davos din Elveția. Acesta a insistat pe nevoia Ucrainei de echipamente prin care să poată lovi inamicul rus de la mare distanță.

"Repet acest lucru tuturor partenerilor noștri de o lună: avem cea mai sângeroasă situație din Donbas. Pierdem mulți oameni. Aveți totul pentru a-i salva pe acești oameni. Doar ascultați-ne. (...)

Cred că am putea pune  mai multă presiune, iar dacă avem armele potrivite... Avem nevoie de arme puternice ce ne vor ajuta să nu pierdem atât de mulți oameni, pentru că în războiul de astăzi avem oameni care luptă împotriva tehnologiei, uneori se întâmplă... Ne lipsește tehnologia, de ce, pentru că luptăm împotriva unui stat atât de mare și a statelor armate mari. Au de 20 de ori mai mult echipament. De douăzeci de ori. Acum, în Donbas, unu la douăzeci. Imaginați-vă ce fel de oameni avem, care sunt soldații noștri puternici, ce fel de oameni avem? Unu față de douăzeci. Pur și simplu nu vrem să moară sute de mii de oameni”, a subliniat Volodimir Zelenski în discursul ținut luni la Forumul de la Davos, potrivit Unian.net. 

„Toți partenerii noștri sunt de acord că lupta Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este pentru protejarea valorilor comune tuturor țărilor din lumea liberă. Libertatea noastră comună. Și dacă da, atunci avem dreptul să contăm pe asistență completă și urgentă, în special să contăm pe armament.
Și sunt recunoscător tuturor acelor parteneri care ne ajută și ne oferă armele și echipamentele, munițiile necesare pentru a depăși avantajul armatei ruse, în special în ceea ce privește cantitatea de echipamente și arme”, acontinuat președintele ucrainean.

„Trebuie să creăm o structură globală care să poată oferi suficient sprijin în 24 de ore oricărei țări care a suferit un atac militar, un dezastru natural sau o pandemie. Acesta este un nou format pentru garanții de securitate. Pe baza celor prin care am trecut. Prin ce trecem acum. Trebuie să existe ceva care să creeze un precedent de asistență absolut. Pentru toți cei care au nevoie. Pentru a păstra pacea, pentru a păstra viața, pentru a păstra stabilitatea socială”, a mai declarat președintele Volodimir Zelenski.

Acesta a mai amintit și de zecile de mii de soldați ruși care au murit în război și care rămân pe front pentru că Rusia nu își vrea morții.

„Avem zeci de mii de oameni în saci negri pe care Rusia nu-i vrea. Rusia nu își prețuiește armata, militarii”, a mai amintit președintele ucrainean.

Anterior, Zelenksi a transmis liderilor politici și de afaceri mondiali reuniți la Davos, Elveția, că trebuie folosite sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei: un embargo petrolier complet, băncile interzise de la sistemele globale și suspendarea comerțului.