MENIU

Zelenski mulțumește Turciei pentru susținerea în război - Erdogan, mesaj de forță pentru Putin, din Ucraina

Zelenski și Erdogan, în Ucraina, 18 august 2022 Foto: Profi Media

Volodimir Zelenski a recunoscut importanța uriașă pe care o reprezintă vizita președintelui turc Recep Erdogan în Ucraina, aflată în război de 6 luni, după invadarea Rusiei. Erdogan, în prima vizită după începerea invaziei ruse, a anunțat că Turcia sprijină Ucraina și a avertizat în legătură cu pericolul nuclear.

Preşedinţii Ucrainei - Volodimir Zelenski și al Turciei - Recep Tayyip Erdogan au purtat discuţii la Lvov, pentru prima oară de la începutul războiului ordonat de Vladimir Putin în Ucraina.

Unele din cele mai arzătoare subiecte au fost șantajul nuclear al Rusiei și îmbunătățirea acordului pentru transportul cerealelor, relatează presa ucraineană.

„Vizita președintelui Turciei în Ucraina este un mesaj puternic de susținere din partea unei țări atât de puternice. În cadrul întâlnirii de la Lvov, am discutat cu Recep Tayyp Erdogan despre posibilitatea îmbunătățirii acordului privind transportul cerealelor, situația din jurul centralei Zaporojie și șantajul nuclear al ocupanților ruși, furtul pe scară largă de cereale al Rusiei, aflată temporar in teritorii din Ucraina. Au fost, de asemenea, abordate probleme de cooperare bilaterală în domeniul apărării.

Sunt sigur că extinderea în continuare a cooperării dintre Ucraina și Turcia va consolida ambele părți”, a transmis președintele Zelenski într-un mesaj după întâlnirea sa cu președintele turc Erdogan, potrivit Unian.net.
 
În același timp, președintele Erdogan a anunțat că Turcia susține Turcia și a avertizat în legătură cu  pericolul unui ”nou Cernobîl” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie.
 
”În timp ce ne continuăm eforturile în vederea unei soluţii, noi am fost şi continuăm să fim de partea prietenilor noştri ucraineni”, a declarat Erdogan, adăugând imediat că nu doreşte un ”nou Cernobîl”.