MENIU

Zelenski, mesaj pentru UE, în special pentru Germania: Renunțați la comerțul cu Rusia! Fără voi, rușii nu mai au bani pentru acest război

Zelenski, mesaj pentru UE, în special pentru Germania

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, astăzi, Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi, în special, să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram, din care au fost extrase pasaje pe Twitter, dar și pe Facebook, inclusiv pe contul său. Intervenţia sa survine în contextul în care astăzi are loc, la Bruxelles, o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE pentru a analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, la aproape o lună de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Zelensky într-o adresă adresată cetățenilor germani, potrivit The Kyiv Independent:

- "Nam i-am avertizat pe politicienii voștri că este periculos atunci când Moscova decide dacă aveți gaz și cât costă acesta. Am spus atunci că sunt necesare sancțiuni pentru a preveni încă din start acest război". 

- "Și când rachetele rusești au lovit la 20 km de granițele NATO, când tancurile rusești au tras direct în centrala noastră nucleară, atunci a devenit în sfârșit clar pentru toată lumea că trebuie să asculte la ce are de spus Ucraina”. 

- „Trebuie să ne sprijiniți pentru că și viața voastră depinde de asta. Nu sponsorizați mașina militară a Rusiei, nici măcar un euro pentru ocupanți. Închideți toate porturile pentru ei, nu le mai trimiteți bunuri, refuzați  resursele energetice rusești. Presți Rusia să părăsească Ucraina”. 

- Înainte de acest război, Kievul era numit „noul Berlin” din cauza asemănării deschiderii noastre, a emoțiilor, a libertății în piețe, cluburi, petreceri. Și acum Kievul este închis și liniștit în așteptarea unei noi alerte de raid aerian".

- "Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război", a adăugat el.

- "Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia".

Mesaj video pe Facebook:

- "Vedeți dorința noastră de a fi cu Europa. Aspirația noastră, pentru ce alegem să luptăm pe câmpul de luptă. Și pe care  o puteți câștiga doar în societatea voastră. După părerea mea, pe scurt, (este vorba despre - n.r.) presiunea asupra politicienilor. Pentru ca Ucraina să devină în sfârșit parte a Uniunii Europene. Germani, aveți puterea (cu sensul de a ajuta, de a schimba ceva - n.r.)!"