MENIU

Zelenski îl cheamă pe Putin la negocieri pentru încetarea războiului - De ce este sigur că președintele rus va face acest pas

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi transmite un mesaj președintelui Vladimir Putin pentru oprirea războiului. 

Întrebat dacă are încredere în Putin și poate face un compromis cu președintele Rusiei pentru a opri războiul, Zelenski spune că nu are. 

„Poți avea încredere în Putin?”, a fost întrebat Zelenski, care a răspuns: „Nu, am încredere doar în familia mea.”

Dar Zelenski a atras atenția că pentru încetarea războiului trebuie să negocieze cu Vladimir Putin.

„Cum putem opri acest război? Prin dialog. Acest război poate fi oprit numai prin dialog. Și doar un dialog cu Putin, el este președinte al Rusiei. Rusia luptă împotriva Ucrainei. Ei au venit în țara noastră, în casele noastre. Noi nu i-am invitat, dar sunt aici”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru VICE News, potrivit vice.com.

Întrebat despre un mesaj pentru președintele Vladimir Putin, Zelenski a răspuns:

„Hai să oprim războiul și să vorbim. Cred că va negocia, a văzut că suntem puternici. Va negocia. Mai avem nevoie de niște timp”.

Declarațiile președintelui ucrainean vin chiar după prima rundă la nivel important între Ucraina și Rusia, deși a fost a patra întâlnire între reprezentanții celor două țări. Joi a avut loc la Antalya prima rundă de negocieri la nivel de miniștri de externe, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, la două săptămâni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

În plus, pe 9 martie, unul dintre membrii echipei lui Zelenski de la negocieri a transmis că Ucraina ar fi deschisă să discute despre cererile Rusiei legate de neutralitate.

„Dar țara nu va fi de acord să cedeze niciun teritoriu”, a zis Ihor Zhovka, șeful echipei de comunicare a lui Zelenski, într-un interviu cu Bloomberg Television, potrivit vice.com.