MENIU

Zelenski face apel pentru IZOLAREA completă a Rusiei și recunoașterea ca „stat sponsor al terorismului”

Volodimir Zelenski Foto :Profi Media

Președintele Ucrainei a lansat din nou un apel pentru o presiune internațională mai mare care să ducă la izolarea completă a Rusiei și la declarararea ei „stat sponsor al terorismului”.

„De ce Rusia poate duce un război atât de crud și cinic? Există un singur motiv – presiunea insuficientă asupra Rusiei. Răspunsul la teroarea acestui stat este insuficient”, a declarat Zelenski în mesajul său zilnic, potrivit CNN.

„Un răspuns a fost să crească ajutorul acordat Ucrainei și mai ales să accelereze furnizarea de sisteme de apărare aeriană”, a mai spus Zelenski.

„Nu există încă o recunoaștere oficială a Rusiei ca stat sponsor al terorismului. Cetățenii statului terorist pot încă să meargă în Europa să se odihnească și să meargă la cumpărături, pot primi vize europene și nimeni nu știe dacă printre ei sunt călăi sau ucigași care tocmai s-au întors de pe teritoriul ocupat al Ucrainei”, a avertizat Zelenski, amintind că unele țări europene au dispus măsuri privind interzicerea vizelor turistice pentru ruși, dat majoritatea nu au luat aceste măsuri.

Zelenski a mai afirmat că Rusia este de vină pentru „teroarea energetică. Locuitorii multor țări din întreaga lume suferă din cauza creșterii dureroase a prețurilor la energie, la electricitate, la căldură. Rusia o face în mod deliberat. Rusia destabilizează în mod deliberat piața gazelor din Europa”.

Președintele Ucrainei a reamintit că rușii au continuat bombardamentele în ultimele două zile, pentru a distruge infrastructura energetică

„Sute de mii de ucraineni s-au trezit în întuneric, fără electricitate. Case, spitale, școli, infrastructură... Rachetele rusești lovesc tocmai acele obiective care nu au absolut nimic de-a face cu armata, cu infrastructura forțelor armate”, a mai declarat Zelenski.

Atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei sunt „un semn al disperării celor care au inventat acest război. Aşa reacţionează ei la înfrângerea forţelor ruse din regiunea Harkov", a mai spus Zelenski.

Forțele ucrainene au reușit să elibereze aproape 6.000 de kilometri pătrați din sud și est, în cele 12 zile de la începutul lunii septembrie.