MENIU

Zelenski, Erdogan și secretarul general ONU, discuții în Ucraina - Decizii cruciale la Kiev în evoluția războiului cu Rusia

Zelenski, Erdogan și secretarul general ONU, discuții în Ucraina - Decizii cruciale la Kiev în evoluția războiului cu Rusia

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a ajuns miercuri la Liov, Ucraina, înaintea întâlnirii cruciale cu președinții Ucrainei și Turciei.

Antonio Guterres a ajuns în Ucraina pentru întâlnirea de joi, 18 august, de la Kiev cu Volodimir Zelenski și Ercep Erdogan.

Tema principală a discuțiilor este exportul de cereale din porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Vor fi abordate și securitatea centralei nucleare de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală atomică de pe continentul european.

Riscul nuclear creat de bombardamentele asupra centralei de la Zaporojie a fost amintit de Antonio Guterres. Secretarul general ONU a avertizat săptămâna trecută că bombardamentele din zona centralei riscă să provoace un accident nuclear cu consecințe grave pentru întreaga regiune. Națiunile Unite s-au oferit să organizeze vizita unei echipe internaționale de experți la centrală, pentru a analiza la fața locului situația securității reactoarelor nucleare. Rusia însă a anunțat că misiunea nu poate călători prin Kiev și nu poate trece liniile frontului spre Zaporojie din motive de securitate. 

Tot marți, Zelenski a acuzat din nou Rusia de „terorism nuclear”, într-o discuție ,marți, cu președintele Franței.

Moscova și Kiev se acuză reciproc de atacurile de la Zaporojie. Rușii susțin că forțele ucrainene sunt cele care atacă centrala. Centrala de la Zaporojie este controlată de trupele rusești, încă de la începutul războiului, dar funcționează în continuare cu personal ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU a anunțat că vor fi abordate și alte subiecte ce țin de conflictul ucraineano-rusesc.

„Secretarul general se va afla joi la Liov la invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean", a anunțat la o conferință de presă purtătorul de cuvânt ONU Stephane Dujarric, precizând că Antonio Guterres se va deplasa apoi la Odesa şi după aceea în Turcia.

La reuniunea de la Kiev va fi verificat acordul internaţional semnat în iulie la Istanbul, între Ucraina și Rusia, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina. În acordul pentru transportul cerealelor, pentru a atenua criza alimentară, „Turcia este un element cheie".

„Vor fi ridicate în general o serie de probleme precum necesitatea unei soluţii politice a conflictului. Nu am nicio îndoială că se va discuta şi chestiunea centralei nucleare (Zaporojie) şi altele", a anunțat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU.

În acest sens va avea loc și o întâlnire bilaterală între preşedintele ucrainean şi secretarul general.

Ulterior, secretarul general al ONU se va deplasa, vineri, în portul Odesa, unul dintre cele trei porturi ucrainene utilizate în cadrul acordului internaţional, de unde au plecat deja 21 de vase încărcate cu cereale, în special porumb şi grâu.

Sâmbătă, Antonio Guterres se va deplasa la Istanbul, în Turcia. Aici va vizita Centrul Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supravegherea acordului.