MENIU

Zelenski anunță pasul uriaș în războiul rușilor lui Putin: Ucraina a recuperat 6.000 de kilometri pătrați în Sud și Est - VIDEO

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei Foto: Profi Media

Avansul în teritoriile cucerite de ruși este uriaș. Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că trupele ucrainene au eliberat 6.000 de kilometri pătrați în sudul și estul țării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară că forțele ucrainene au recucerit 6.000 de kilometri pătrați de teren în estul și sudul țării de la începutul lunii septembrie, în doar 12 zile.

Potrivit analiștilor militari, cei 6 mii de kilometri pătrați ar însemna aproape 10% din teritoriul pierdut în fața ofensivei ruse, începută pe 24 februarie.

„De la începutul lunii septembrie și până astăzi, luptătorii noștri au eliberat peste 6.000 de km pătrați din teritoriul Ucrainei în sud și în est. Avansul forțelor noastre continuă”, a spus președintele Zelenski în mesajul său video zilnic.

Ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar, a fost prima care a anunțat că „apărătorii ucraineni au eliberat aproape 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul țării noastre de invadatorii ruși”, scrie Unian.net.

Anunțul vine la doar o zi de când comandantul-șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au recuperat peste 3.000 km pătrați de la începutul lunii septembrie. Pe 8 septembrie, a Balakliya a fost recucerită, apoi localitățile din Kupiansk și Izium din regiunea Harkov.

Statul Major anunțase anterior că în teritoriile eliberate ale Ucrainei continuă o operațiune de curățare și rămâne un risc ridicat din cauza minelor. 

Pentru a putea compara cât de mult au cucerit trupele ucrainene în ultimele 12 zile, cei 6.000 de kilometri pătrați, regiunea Cernăuți are 8.097 de kilometri pătrați, notează aceeași publicație din Ucraina.

Rusia și-a cedat în mare măsură teritoriile capturate în apropiere de Harkov și mulți soldați ruși în retragere au părăsit Ucraina, trecând peste graniță înapoi în Rusia, a declarat luni un înalt oficial militar american.

„În general, evaluăm că ucrainenii fac progrese în timp ce luptă pentru eliberarea și recuperarea teritoriului din sud și est. Pe teren, în vecinătatea Harkovului, evaluăm că forțele ruse și-au cedat în mare măsură teritoriile câștigate ucrainenilor și s-au retras la nord și est. Multe din aceste forțe s-au mutat peste granița în Rusia”, a declarat oficialul militar american sub rezerva anonimatului, potrivit CNN.