MENIU

Zelenski anunță o înfrângere grea în estul Ucrainei: "A fost luată decizia de a ne RETRAGE". VICTORIE a armatei lui Putin

Estul orașului Lisichansk, Ucraina / Foto: Profimedia

Informația privind retragerea trupelor ucrainene din Lisiciansk, oraș situat în estul Ucrainei (regiunea Donbas), a fost confirmată, în această dimineață, de președintele Volodimir Zelenski. Pasul în spate făcut de armata ucraineană vine după un asalt dur al ofensive ruse, orașul aflându-se de câteva săptămâni bune sub bombardamente constante. Liderul de la Kiev spune însă că armata ucraineană va recâştiga controlul asupra zonei cu ajutorul armelor occidentale cu rază lungă de acţiune pe care le va primi din Occident.

Armata ucraineană a anunţat că soldaţii săi s-au retras din Lisiciansk, oraş-cheie din estul Ucrainei care se confruntă de câteva săptămâni cu un violent asalt al trupelor ruse.

"Pentru a proteja vieţile apărătorilor ucraineni, a fost luată decizia de a ne retrage" din oraş, a anunţat statul-major al forţelor armate ucrainene într-un comunicat. Unul dintre motivele invocate vizează "superioritatea multiplă" a armatei ruse pe plan material.

Anterior acestui anunţ, preşedintele Volodimir Zelenski a apreciat că Lisiciank reprezintă "situaţia cea mai dificilă şi mai periculoasă" pentru Ucraina.

"Nu avem avantaj acolo, este adevărat. Acesta este punctul nostru slab, însă în alte locuri noi avansăm", a afirmat liderul de la Kiev, adăugând însă că "luptele continuă în suburbiile" acestui oraş.

Cucerirea oraşului Lisiciansk ar reprezenta cu adevărat o victorie pentru armata lui Vladimir Putin, și asta deoarece acest lucru i-ar permite Moscovei să controleze întreaga regiune Lugansk. În plus, asta ar deschide cale trupelor ruse pentru un avans către Sloviansk şi Kramatorsk, alte două oraşe importante din regiunea industrială Donbas, aflate sub control ucrainean.