MENIU

Zece ani de la DEZASTRUL de la Fukushima! Cea mai mare CATASTROFĂ a Japoniei după Hiroshima

Fukushima, Japonia

Aproximativ 20.000 de oameni au murit, acum zece ani, când valuri uriașe au fost declanșate de un cutremur cu magnitudinea de 9 și de un tsunami. Accidentul de la Fukushima, din 11 martie 2011, a condus la eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă şi sol în regiunea centralei nucleare, situată la 220 km nord-est de capitala Tokyo. 

Japonia își amintește de catastrofa de la Fukushima. Mai multe comemorări au avut loc în Tokyo, dar și în alte orașe

La împlinirea a zece ani de la tragicul eveniment, premierul japonez Yoshihide Suga a afirmat că Executivul pe care îl conduice va continua să-I ajute pe cei afectați de tsunami-ul și cutremurul de acum zece ani, de la Fukushima. Conform publicației Sky News, la ora Japoniei 2:46 PM, momentul exact al cutremurului de acum un deceniu, Împăratul Naruhito și soția sa au ținut un moment de reculegere la Tokyo în onoarea celor aproape 20.000 de victime ale accidentului de la Fukushima. Rugăciuni au fost înălțate peste tot în Japonia pentru a omagia victimele dezastrului.

Participanții la evenimentele de comemorare au purtat măști de protecție, au păstrat distanța fizică și nu au cântat imnul național al Japoniei, pentru a evita răspândirea coronavirusului. Imnul s-a auzit doar din difuzoare.

Ce efecte au avut emisiile radioactive de la Fukushima asupra sănătății și mediului

Emisiile radioactive după accidentul de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima în 2011 nu au produs efecte negative asupra sănătăţii, potrivit concluziilor unui comitet de cercetători al ONU, publicate marţi la Viena, cu puțin înainte de împlinirea a zece ani de la cumplitul accident japonez.

Potrivit Agerpres, de la raportul anterior publicat în 2013, "nu a fost documentat niciun efect nociv asupra sănătăţii în rândul locuitorilor din Fukushima care poate fi atribuit direct expunerii la radiaţii". Informația a venit de la preşedintele Comitetului ştiinţific al ONU privind consecinţele emisiilor radioactive (UNSCEAR), Gillian Hirth. Radiaţiile nucleare produse în urma accidentului nu au crescut riscul de cancer peste limita normală, conform raportului publicat înaintea împlinirii a zece ani de la catastrofă.

Imediat după producerea accidentului de la Fukushima, oficialii guvernamentali au evacuat populația din orașele învecinate. 165.000 de oameni au fost nevoiți să-și continue viața în alte regiuni ale Japoniei. Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl (Ucraina) din 1986.

Mai multe articole despre:
Fukushima Daiichi Fukushima japonia