MENIU

World Athletics, lovitură pentru sportivii transsexuali: nu vor putea concura în competiţii feminine de elită

Lia Thomas, sportivă transgender. Foto: Profimedia

World Athletics a anunțat că sportivii transsexuali care au trecut prin pubertatea masculină nu vor fi autorizați să concureze în competițiile feminine de elită începând cu data de 31 martie. În primele două luni ale acestui an, World Athletics a organizat o perioadă de consultare cu diverse părți implicate, inclusiv federații membre, Academia Globală de Antrenori de Atletism și Comisia Sportivilor, CIO, precum și grupuri reprezentative pentru transgender și pentru drepturile omului.

S-a constatat că există puțin sprijin în sport pentru opțiunea care a fost prezentată pentru prima dată părților interesate. Aceasta impunea sportivilor transsexuali să mențină nivelurile de testosteron sub 2,5 nmol/L timp de 24 de luni pentru a fi eligibili să concureze la nivel internațional la categoria feminină.

În prezent, nu există sportivi transsexuali care să concureze la nivel internațional în atletism și, prin urmare, nu există nicio dovadă specifică privind impactul pe care aceștia l-ar avea asupra echității competiției feminine în atletism. În acest context, Consiliul World Athletics a decis să acorde prioritate echității și integrității competiției feminine înainte de incluziune.

Consiliul a hotărât să creeze un grup de lucru pentru o perioadă de 12 luni pentru a examina în continuare problema incluziunii sportivilor transgender.

Mai multe articole despre:
transsexual world athletics sportivi