MENIU

Warren Buffett pune tunurile pe bancheri: „Directorii care au dus dus băncile la criză ar trebui pedepsiți. Altfel, lecția este că, dacă o dai în bară, ești în continuare bogat”

Foto: Profimedia

Critici dure la adresa directorilor care au dus sistemul bancar american în criză. Cunoscutul investitor miliardar Warren Buffett vine cu declarații surprinzătoare și susține că directorii de bănci care se fac vinovați de situație, ar trebui să fie "pedepsiți". 

Declarațiile acestuia vin în contextul în care economia americană se confruntă în prezent, cu cea mai gravă serie de falimente bancare, de la prăbușirea financiară din 2008. 

Warren Buffett, renumitul investitor miliardar, consideră că directorii sunt cei care „ar trebui să sufere” atunci când băncile pe care le conduc intră în probleme. Comentariile sale vin în condițiile în care economia americană se confruntă cu cea mai gravă serie de falimente bancare de la criza financiară globală din 2008.

"Altfel, lecția este că, dacă ești la conducerea unei bănci și o dai în bară, ești în continuare un tip bogat, lumea continuă să meargă mai departe. Nu este o lecție bună pe care să o predai oamenilor de ale căror decizii depinde mersul economiei", a spus miliardarul american.

Omul de afaceri în vârstă de 92 de ani a criticat și modul în care politicienii și autoritățile de reglementare au tratat recentele falimente ale Silicon Valley Bank, Signature Bank și First Republic Bank.

"Dacă vă uitați la First Republic, puteți vedea că ei ofereau ipoteci negarantate de guvern la rate fixe pentru sume jumbo (valori care depășesc limita de aproximativ trei sferturi de milion de dolari pentru o singură locuință familială, valabilă în majoritatea statelor americane, n.r.). Este o ofertă nebunească, fost la vedere și am ignorat-o cu toții până când a explodat", a mai spus Warren Buffett.

O analiză recentă făcută de Rezerva Federală americană cu privire la prăbușirea Silicon Valley Bank a arătat că și anumite modificări intrate în vigoare în timpul președinției lui Donald Trump au contribuit la prăbușirea creditorului. Buffett a criticat, de asemenea, comunicarea guvernului cu publicul cu privire la siguranța banilor lor, despre care a spus că ”îi lasă pe oameni confuzi”.