MENIU

Vrei să cumperi un apartament în bloc nou? Cum te asiguri că nu pierzi avansul

Avansul dat la cumpărarea unui apartament sau a unei case poate fi pierdut de cumpărător dacă nu-și negociază cum trebuie contractul.

Tot mai mulți români cumpără apartamente sau case nou construite și încheie tranzacțiile direct cu dezvoltatorii imobiliari. Construcțiile sunt uneori pe jumătate ridicate sau chiar deloc și doar în cel mai bun caz vorbim de imobile aproape finalizate.

Când vorbim de construcții în curs de ridicare, se semnează precontracte și se dă un avans mai mare sau mai mic, de la caz la caz. "Cumpărătorul va beneficia în acest caz de expertiza unui profesionist, notarul, care va certifica în același timp identitatea părților și voința lor reală. Toate soluțiile propuse presupun ca părțile să individualizeze pe cât se poate de detaliat caracteristicile imobilului tranzacționat, lucrul acesta fiind de natură a înlătura divergențe ulterioare", a explicat avocatul Florin Dumitrescu.

Primul tip de situație este cel în care se încheie contractul cu dezvoltatorul la momentul când construcția nu este încă începută. "Sfatul meu este ca în antecontractul de vânzare-cumpărare să se consemneze clauza care permite notarea contractului în cartea funciară a terenului. De asemenea, se va dovedi utilă o clauză care să împiedice ipotecarea terenului în favoarea băncii care urmează să ofere credit dezvoltatorului", ne atrage atenția specialistul. 

Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.

Mai multe articole despre:
avans apartament bloc nou avans avans casă