MENIU

Voucherele educaționale de 500 de lei, AMÂNATE din nou - Marcel Boloș a anunțat în ce lună ajung banii la elevi

Marce Boloș, MIPE

Voucherele pentru educație nu vor fi primite de zeci de mii de elevi în această lună. Ministrul Marcel Boloș a anunțat amânarea cu cel puțin o lună a plăților.

Ministrul Investițiilor Europene -  Marcel Boloş a anunțat o nouă amânare pentru voucherele educaționale. Acestea ar fi trebuit să ajungă în luna februarie la zeci de mii de copii aflaţi în situații vulnerabile. Inițial , aplimentarea voucherelor educaționale a fost anunțată pentu ianuarie-februarie.

Marcel Boloș a  a anunţat că 55.000 de elevi o să primească tichetele educaționale de 500 de lei abia în perioada martie-aprilie. Ministrul Investițiilor Europene a precizat că se urmărește crearea unui nou mecanism de acordare a banilor pentru elevi, care să fie mai simplu şi mai eficient. 

„Din păcate, durează un pic până când vom putea să le virăm banii. (…) Eu încerc și ne străduim ca să le putem asigura (tichetele educaționale – n.red) undeva în martie-aprilie. Oricum, mecanismul acesta nu poate să funcționeze așa, să ajungem să dăm banii în timpul anului școlar pentru voucherele educaționale, trebuie să le dăm înainte de începutul anului școlar. Acum, în februarie-martie, o să publicăm noul mecanism și să încercăm să fim mult mai proactivi. (...)

A trebuit să punem la punct partea de buget și să putem derula procedurile pe care le avem de implementat. Nu văd acum decât această alternativă. Undeva în martie-aprilie, o să putem plăti efectiv, pentru că derulăm procedura de achiziție publică. Va mai dura puțin.

Din păcate, vechiul contract a fost încheiat pe un număr limitat de achiziție publică, cu peste 50.000 de carduri noi am depășit. Eu nu am inventat acest mecanism și nici nu l-am girat, decât (sic!) l-am implementat”, a declarat Marcel Boloş pentru edupedu.ro

În acest an școlar - 2022-2023 - există 405.000 de beneficiari ai voucherelor, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Banii au fost virați pentru 160.000, anul trecut, în perioada septembrie-noiembrie, iar un număr de 190.000 au primit cei 500 de lei în ultima lună din anul trecut, în decembrie. Ultimii - 55.000 urmează să primească banii în martie-aprilie, potrivit promisiunii ministrului Marcel Boloș. 

Cei 55.000 de elevi nu au primit cardurile, urmează să le primească, potrivit ministrului.

„Dacă, spre exemplu, ajungem într-o situație dramatică, ei vor primi și retroactiv banii. E păcat că nu am putut să le dăm când au avut nevoi", a adăugat M. Boloş.

CINE PRIMEȘTE VOUCHERE EDUCAȚIONALE DE 500 de lei

Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei: 

- Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);

- Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).