MENIU

Vorbe de duh, PORECLE, înjurături, glume proaste. 10 ANI cu Traian Băsescu preşedinte

10 ANI TRAIAN BĂSESCU. În cei zece ani de preşedinţie, Traian Băsescu a pus etichete, a făcut glume proaste sau ceva mai reuşite, a încasat, dar a şi dat lovituri publice. Vă prezentăm un sumar VIDEO al momentelor esenţiale.

Timp de un deceniu, presedintele jucator al Romaniei, in luptele sale mai mult sau mai putin politice, a lipit etichete de adversarii sai. Slobod la gura, Basescu a ramas in memoria publica si prin expresii care au facut epoca la vremea respective. E drept ca nici adversarii nu s-au lasat mai prejos si l-au facut in fel si chip, in spiritul politicii autohtone. Zelul ironic al presedintelui a fost mana cereasca pentru media, care l-a exploatat ca atare.

Inca inainte de primul mandat, Basescu a scos o fraza memorabila ce-i certifica trecutul de comandant de nava. “M..e, ti-am spus” a afirmat viitorul presedinte dupa turul intai al alegerilor prezidentiale din 2000. Atunci, din partea Partidului Democrat a candidat Petre Roman, iar Basescu era in staful de campanie. Roman a fost debarcat peste un an de Basescu de la sefia democratilor.  

Lacrimile si parerile de rau l-au napadit pe Traian Basescu in campania pentru pentru prezidentiale din 2004, cand candidatul partidului democrat Theodor Stolojan isi anunta retregerea din cursa pentru Cotroceni, facand astfel loc lui Traian Basescu. “Draga, Stolo!” si lacrimile au dat dramatism si autencitate iesirii din scena a lui Stolojam si au atras simpatia publicului pentru noul candidat presidential, Traian Basescu.

“Sa traiti bine!” asa suna oferta lui Traian Basescu in 2004, imediat dupa ce a castigat primul mandat presidential. Sintagma a devenit pe parcursul a 10 ani prilej de parodii si cantece, indemnul prezidential fiind departe de a fi realizat.   

Revenind la alegerile din 2009, cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie, inainte de alegeri, un film în care preşedintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste faţă, în timpul unui miting electoral din 2004. Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeaşi zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploieşti, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex şi apoi peste faţă, aşa cum apare în imaginile difuzate în presă. Omul de afaceri a ţinut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă.

Expresia a facut imediat voga si a ajuns folclor, denumind ironic orice interventie care nu are legatura cu subiectul.

O alta scena lacrimogena, marca Traian Basescu s-a petrecut la despartirea de partidul democrat din martie 2013 dupa conventia partidului, conventie la care Vasile Blaga a fost ales in fruntea formatiunii politice, in dauna Elenei Udrea, candidat ce se bucura de sprijinul presedintelui.  

Nici societatea nu s-a lasat mai prejos si la zicerile ironice ale presedintelui a raspuns la fel. Iesi afara javra ordinara, i-au strigat politistii la gardul Cotrocenilor dupa ce in 2010 presedintele a anuntat masive reduceri de salariale.

Nici adversarii politici ai lui Traian Basescu n-au scapat de etichetele aplicate de presedinte: Dan Voiculescu a devenit Felix Motanul, preluat din dosarul de informator al stapanului Antelelor. Pe Victor Ponta l-a numit “dottore”, aluzie ironica la plagiatul premierului din lucrarea de doctorat. Sorin Ovidiu Vantu a fost si el luat in zeflemea, Basescu folosind expresia Nuş in declaraţii, atunci cand se referea la Vantu. “Nuş” era numele conspirativ al lui Vantu din dosarul de informator al Securitatii.   

Bineinteles. Şi Basescu şi-a primit portia de porecle, generate fie de meseria de bază a preşedintelui, cea de marinar, fie de defectul de la un ochi, fie de predispoziţia preşedintelui la licoarea scoţiana. Intr-un mesaj pe o retea de socializare Basescu se mandrea cu cele mai tari porecle.