MENIU

VOICULESCU, ARENDĂ SUSPECTĂ: opt ani, fără să plătească vreun ban statului

VOICULESCU, ARENDĂ SUSPECTĂ: opt ani, fără să plătească vreun ban statului / Foto: MEDIAFAX

Apar noi detalii suspecte despre afacerile lui Dan Voiculescu. După ce l-a dat în judecată pentru că ar fi folosit ilegal peste 2600 de hectare de teren agricol, Agenţia Domeniilor Statului a renunţat subit la proces. Omul de afaceri ar fi trebuit să plătească statului 250.000 de euro, dar nimeni nu a mai fost interesat să-i ceară banii.

Dan Voiculescu, prin firmele sale, a arendat timp de 13 ani peste 2.600 de hectare în comuna Băneasa, judeţul Giurgiu. Pentru exploatare pământului, a încasat subvenţii de la stat, pe lângă profitul adus de această afacere. Doar din subvenţie a obţinut aproximativ o jumătate de milion de euro pe an.

În 2010, Agenţia Domeniilor Statului a deschis un proces împotriva uneia dintre companiile lui Voiculescu, cerându-i să plătească aproximativ 250 de mii de euro pentru că a folosit ilegal pământul în perioada mai 2008 - mai 2009. Potrivit oficialilor ADS, contractul de concesiune expirase încă din 2005.

Terenul de peste 2.600 de hectare din judeţul Giurgiu a putut fi arendat de către Dan Voiculescu fără niciun fel de probleme. Asta pentru că, surprinzător, în prezent nu mai există niciun fel de litigiu între firmele acestuia şi ADS.

În ciuda problemelor din trecut, Dan Voiculescu a reuşit, în 2013, să încheie un nou contract de arendă cu ADS, pentru acelaşi teren din Giurgiu. Explicaţia reprezentanţilor Agenţiei? "În evidenţele noastre, la data prezentei, nu există litigii între ADS şi societăţile nominalizate, pe rolul instanţelor judecătoreşti". Aşadar, odată dispărut litigiul, contractul de arendă s-a putut încheia fără probleme.

Cum a fost posibil? O explicaţie ar putea fi aceea că ADS este în subordinea ministerului Agriculturii, condus de Daniel Constantin. Iar acesta îi este dator lui Dan Voiculescu 295 de mii de euro, potrivit propriei declaraţii de avere.

Odată semnat contractul de arendă, pe 19 aprilie, firma lui Dan Voiculescu a depus şi cererea pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţa arendată. Asta pentru a nu pierde vreun ban între timp. În luna noimebrie, anul trecut, în urma percheziţiilor făcute de DNA la ministerul Agriculturii, au fost ridicate mai multe documente despre care surse judiciare spuneau la acea vreme că urma să fie analizate în cadrul unui dosar penal care viza fapte de corupţie. Însă ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara că este vorba doar despre servicii de mentenanţă pentru Xerox, cartele de motorină şi servicii de telefonie.