MENIU

Vladimir Putin, mesaj OSTIL la adresa SUA de Anul Nou

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, începe noul an cu un mesaj ostil la adresa Statelor Unite.

SUA sunt menționate printre amenințările la adresa securității naționale a Rusiei pentru prima dată într-un document semnat de președintele Vladimir Putin, un semn al deteriorării relațiilor dintre cele două țări în ultimii ani, transmite sâmbătă Reuters.

Documentul, intitulat "Despre Strategia de Securitate Națională a Federației Ruse", a fost semnat de liderul de la Kremlin în ajunul Anului Nou și înlocuiește versiunea din 2009, susținută de președintele de la acea vreme, Dmitri Medvedev, actualul prim-ministru, în care nu erau menționate nici SUA și nici NATO.

Documentul apreciază că Rusia a reușit să-și sporească rolul în soluționarea problemelor globale și a conflictelor internaționale. Acest rol sporit a provocat o reacție din partea Occidentului, se arată în document.

"Întărirea Rusiei se produce pe fundalul unor noi amenințări la adresa securității naționale, care au o natură complexă și interdependentă", se adaugă în document. Faptul de a avea o politică independentă, "atât pe plan internațional, cât și intern", a provocat "o replică din partea SUA și a aliaților lor, care se străduiesc să-și păstreze dominația pe scena internațională". Aceasta, în schimb, riscă să ducă la "presiuni politice, economice, militare și informaționale" asupra Rusiei, spotrivit Agerpres.

În noua strategie a Rusiei se menționează că Statele Unite și Uniunea Europeană au sprijinit "o lovitură de stat anticonstituțională în Ucraina", care a dus la o divizare profundă a societății ucrainene și la conflict armat.

Totodată, și extinderea NATO este calificată drept o amenințare la adresa securității naționale a Rusiei, iar în document se atrage atenția că SUA și-au extins rețeaua de laboratoare biologice ale armatei în vecinătatea Rusiei.

Documentul, care servește drept reper pentru elaborarea de către diversele organisme ale statului a strategiei privind securitatea națională, nu menționează Siria, cu toate că, la 30 septembrie, Rusia a început să efectueze raiduri aeriene în această țară, vizându-i cu precădere pe rebelii antiguvernamentali, care se opun regimului lui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

Mai multe articole despre:
Putin Obama Vladimir Putin