MENIU

Vladimir Putin, mesaj de forță: Apărarea antiaeriană rusă „sparge ca pe nuci” armele ucrainene trimise de SUA

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Președintele Vladimir Putin a transmis un prim mesaj de forță după ce Statele Unite au anunțat transportul de lansatoare multiple de rachete în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a reacționat după anunțul Statelor Unite privind furnizarea unui nou ajutor militar către Ucraina, care include și sistemele HIMARS - lansatoare multiple de rachete de mare precizie.

„Apărarea antiaeriană rusă sparge armele ucrainene ca pe nuci, a declarat Vladimir Putin, la canalul oficial TV Russia 1, după ce a fost întrebat despre armele livrate Ucrainei de alte ţări, inclusiv SUA. Potrivit lui Putin, Rusia se descurcă fără probleme cu aceste arme şi a distrus deja zeci dintre ele.

"Rusia se descurcă cu ușurință și distruge deja armele furnizate de americani", a susținut Vladimir Putin, potrivit  RIA Novosti.

Declarațiile președintelui rus au fost făcute vineri și sunt difuzate parțial în acest sfârșit de săprămână, potrivit TASS. Alte declarații legate de livrarea de arme de către SUA pentru Ucraina vor fi difuzate duminică.

Comentariile lui Putin vin după ce Statele Unite au anunțat în această săptămână că vor trimite Ucrainei patru sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie, pe care Pentagonul le-a prepoziționat deja în Europa pentru o livrare rapidă.

Departamentul Apărării al SUA a anunțat că președintele Biden a autorizat un nou ajutor militar către Ucraina în valoare de circa 700 de milioane de dolari. „Această autorizație este a unsprezecea de retragere a echipamentelor din inventarele Departamentului Apărării pentru Ucraina începând din august 2021”, potrivit Pentagonului.

Ce include ajutorul militar trimis de SUA pentru Ucraina

Este vorba de patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 HIMARS.

Sistemul M142 HIMARS permite lansarea de rachete multiple de precizie, ghidate de precizie. Împreună cu sistemul HIMARS, departamentul include și munițiile pentru a fi utilizat cu HIMARS, rachete care sunt capabile să lovească o țintă la mai mult de 40 de mile (64km) distanță.