MENIU

Vladimir Putin, ironie macabră la adresa liderilor UE: Dacă li se spune mâine "Am decis să vă spânzurăm pe toţi!", ei vor întreba un singur lucru

Vladimir Put8in a ironizat dependența liderilor europeni de SUA. Foto: Profimedia

Televiziunea de stat din Rusia a difuzat duminică o înregistrare cu Vladimir Putin în care ironizează politicienii europeni, descriindu-i drept dependenți totali de Statele Unite ale Americii.

Vladimir Putin a ales să dea o tentă macabră discursului său în momentul în care s-a referit la dependența liderilor UE față de SUA:

„Știți, uneori se pare că ei (politicienii europeni ) fac tot ce li se spune de peste ocean”, a spus duminică Putin, într-un interviu acordat postului TV Rossiya-1.

„Dacă li se spune mâine: Am decis să vă spânzurăm pe toţi, ei vor întreba un singur lucru, plecându-şi ochii: „Putem să facem asta cu frânghii fabricate la nivel local?”, a spus Putin, citat de agenţia de ştiri TASS.

Mai mult, liderul de la Kremlin a decis să ducă mai departe gluma macarbră, și să spună că americanii nu ar refuza un astfel de contract bănos, care ar aduce beneficii industriei textile de peste ocean:

„Cred că asta va fi un fiasco pentru ei pentru că este foarte puţin probabil ca americanii să refuze un contract atât de mare pentru industria lor textilă”, a adăugat Putin.  

Citește și: Prețul pe care trebuie să îl plătească Prigojin pentru a primi iertarea lui Putin, după lovitura de stat eșuată. Ce ordin a primit șeful Wagner

În ceea ce privește afacerile multinaționalelor în Rusia, Vladimir Putin a mai făcut un pas pentru a le mai pune bețe în roate. Statul rus a preluat controlul filialei rusești a producătorului francez de iaurt Danone, precum și participația companiei de bere Carlsberg la un producător local de bere, potrivit unui decret semnat duminică de președintele Vladimir Putin

Decretul a precizat că participațiile deținute de străini la Danone Rusia și la Baltika Breweries au fost plasate sub „administrarea temporară” a agenției guvernamentale de proprietate Rosimușcestvo.

Măsura vine după ce filialele rusești ale Uniper din Germania și Fortum din Finlanda au fost trecute sub controlul statului în aprilie.

Citește și: Vladimir Putin s-a dezlănțuit după summit-ul NATO. Anunță „noi tensiuni pe scena mondială”

Kremlinul a avertizat atunci că ar putea confisca și mai multe active occidentale ca „o măsură temporară”, ca represalii la acțiunile străine împotriva companiilor rusești din străinătate.

Danone a declarat în octombrie anul trecut că este în căutarea unui cumpărător pentru afacerea sa cu produse alimentare lactate din Rusia, într-o tranzacție care ar putea duce la o depreciere de până la 1 miliard de euro.

Decretul publicat duminică a mai spus că participația producătorului danez de bere Carlsberg în Baltika Breweries, cu sediul în Rusia, a fost plasată sub administrarea statului.

Carlsberg a declarat în luna iunie că a semnat un acord de vânzare a activității sale din Rusia, sub rezerva aprobărilor de reglementare.

Danone și Carlsberg nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.

Citește și: Război Ucraina. Amenințarea lui Putin: „Vom folosi bombele cu dispersie, dacă e necesar!”

Mai multe articole despre:
vladimir putin liderii ue ue sua