MENIU

PUTIN, față în față cu Erdogan, liderul unui stat NATO, prima oară după războiul din Ucraina - Imaginile ce trădează starea în care se află

Putin și Erdogan, la Teheran, 19 iulie 2022

Președintele rus - Vladimir Putin este față în față cu liderul unui stat NATO, la 5 luni de când a invadat Ucraina. Liderul de la Kremlin va purta discuții, la Teheran, cu președinții Iranului și Turciei. În imaginile difuzate de presa internațională, președintele rus pare că nu este într-o condiție fizică prea bună. 

Președintele rus Vladimir Putin vizitează marți Iranul. Liderul rus s-a întâlnit cu președinții Turciei și Iranului. Aceasta este a doua călătorie internațională a lui Putin și prima în afara fostei Uniuni Sovietice de când Rusia și-a început invazia în Ucraina. Vizita anterioară, de la sfârșitul lunii iunie, a avut loc în Tadjikistan și Turkmenistan.

Președintele rus Vladimir Putin a aterizat, marți seară, la Teheran, pentru discuții cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Televiziunea rusă de stat a distribuit imagini cu sosirea lui Putin pe aeroportul din capitala iraniană. Potrivit imaginilor surprinse, președintele rus pare că șchiopătează după ce coboară din avionul prezidențial.

Pe agenda discuțiilor celor trei președinți se va afla problema exporturilor de cereale din porturile ucrainene. Se așteaptă ca Putin să semneze o declarație comună cu Raisi și Erdogan, potrivit anunțului făcut de Kremlin.

Erdogan va discuta despre plata importurilor rusești de energie cu alte valute decât dolarul american când se va întâlni cu Vladimir Putin, susțin surse citate de Bloomberg. Cele două țări au pornit discuții pentru plăți comerciale în monedă locală, inclusiv pentru tranzacții cu energie,  mișcare ce ar ajuta guvernul de la Ankara să încetinească declinul rezervelor sale suverane.

Rusia reprezintă pentru Turcia o sursă critică de aprovizionare cu energie. Rusia a furnizat un sfert din importurile de țiței ale Turciei și aproximativ 45% din achizițiile sale de gaze naturale în 2021.

Pe agenda discuțiilor se află și ajutorul umanitar pentru Siria.