MENIU

Vladimir Putin, declarații controversate în plină criză în Ucraina - Cum amenință SUA și Europa

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: Profi Media

Vladimir Putin transmite mesaje de deschidere către calea diplomatică după ce toate întâlnirile la nivel înalt cu cei din Occident au fost anulate. În același timp, liderul de la Kremlin, „dorința” de a rezolva diplomatic criza din Ucraina este însoțită de avertismentul legat de ce anume nu este negociabil, păstrând astfel confuzia în mesajul public pe care-l transmite. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului „nenegociabil” al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească „soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina, relatează France Presse.
„Ţara noastră este în continuare deschisă unui dialog direct şi onest pentru găsirea unor soluţii diplomatice la cele mai complexe probleme”, a declarat Putin într-un discurs televizat cu ocazia Zilei Apărătorului Patriei, relatează Agerpres.
„Cu toate acestea, interesele şi securitatea cetăţenilor noştri nu sunt pentru noi negociabile”, a mai declarat Putin, care a revenit cu solicitarea de garanții către Occident, despre neintegrarea Ucrainei în NATO sau stoparea consolidării Alianței la frontierele ruse.
 „Relaxarea sistemului de control asupra armamentelor” și „activităţile militare ale NATO” sunt menționate de Putin ca amenințări pentru Rusia, lansând din nou același mesaj, și anume că îngrijorările ţării sale rămân „fără răspuns” din partea Occidentului.
Vladimir Putin a promis de asemenea să continue dezvoltarea capacităţilor armatei şi ale flotei ruse, 'tehnologii digitale avansate' şi inteligenţa artificială, precum şi aşa-numitele arme 'hipersonice'.
Rusia a dezvoltat în ultimii ani rachete hipersonice pe care le-a prezentat ca fiind 'invincibile', deoarece sunt capabile să depăşească orice scut antirachetă existent la ora actuală. De asemenea, Moscova este acuzată cu regularitate de atacuri cibernetice de amploare şi campanii de dezinformare împotriva adversarilor săi.
Suspectată de mai multe săptămâni de pregătirea unei invazii în Ucraina, Rusia a recunoscut luni independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, lăsând să planeze teama unei escaladări militare la porţile Uniunii Europene.