MENIU

Vlad Voiculescu: Spitalele din România nu au echipe tehnice, „există câte un nene care mai leagă câte o sârmă” Care este situația de la „Matei Balș”

Vlad Voiculescu a recunoscut luni seară că a vrut să revină la Ministerul Sănătății, pentru că „de 30 de ani încoace nu e o instituție eficientă”. Acesta anunță „schimbări profunde”, inclusiv la nivelul personalului, fiind nevoie și de investiții „cu cap și coadă”. Ministrul mai atrage atenția că spitalele din România nu au echipe tehnice, „există câte un nene care mai leagă câte o sârmă”. 

 

„Ministerul Sănătății, de 30 de ani încoace, nu e o instituție eficientă. E un lucru pe care îl recunosc și colegii de la Ministerul Sănătății. E clar că lucrurile trebuie schimbate în mod profund, nu e vreun secret. E tocmai motivul pentru care m-am întors acolo, faptul că nu-mi convine cum merg lucrurile. E o instituie care a pierdut extrem de mult prestigiu și putere în stat, pentru că nu a avut capacitatea să-și gestioneze bine domeniile. Investițiile în spitalele regionale - un eșec al Ministerului Sănătății. Inspecțiile, de asemenea, trebuie făcute mult mai bine. Medicamente. Oamenii rămân fără medicamente. Plănuim o schimbate profundă a modului în care e gestionată problema asta. Resursa umană în sănătate. Sunt probleme extrem de grave pe care trebuie să le gestionăm foarte diferit”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, luni seară, la un post TV.

El a mai vorbit despre o „adevărată” echipă la Minister în câteva luni, și că 20 de oameni deja i-au venit alături, și „cu o parte a ministerului lucrez foarte bine”.

„Nu există această echipă la Ministerul Sănătăţii. În Minister nu-s ingineri, arhitecţi, oameni care să valideze un plan sau execuţia unor investiţii. (...) Există diverse găleţi cu fonduri, să le spunem aşa, în care diverse autorităţi locale sau oricine deţine spitale se poate servi pentru a face investiţii, dar ele trebuie să aibă cap şi coadă. Asta nu a fost verificat”, a mai afirmat ministrul. 

Ministrul a mai spus că este nevoie „ca la nivelul spitalelor să avem investiţii bine gândite şi bine puse în practică şi avem nevoie la nivel central de o echipă cu abilităţi tehnice”. 
  
„Aruncând cu bani în sistem, nu rezolvi problemele. ”Balş” e un exemplu foarte bun. A fost bine finanţat, sunt milioane de euro în ani consecutivi, nu e vorba de subfinanţare. Diferenţa o face ştiinţa cu care se fac acele investiţii”, a mai spus Voiculescu.
 
„Trebuie să funcţionăm cu spitalele pe care le avem, şi acolo trebuie să facem investiţii cu cap şi coadă, trebuie să construim noi spitale. Să le construim efectiv, nu doar să plimbăm hârtii. Şi s-au plimbat destule hârtii în ultimii 4 ani”, a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

„În spitalele din România nu sunt echipe tehnice, există un instalator care, cel mai probabil, e cel mai prost plătit din spital, există câte un nene care mai leagă câte o sârmă. Exagerez în mod voit, ca să spun care sunt cu adevărat motivele pentru care am ajuns aici”, a declarat, luni seară, Vlad Voiculescu.