MENIU

Vlad Viski: În urmă cu 10 ani, homofobia era în floare. Acum, s-a ajuns la momentul silenzio stampa

Vlad Levente Viski

Vlad Levente Viski, președintele asociației Mozaiq, asociație de apărare a adrepturilor persoanelor LGBT (gay, lesbiene, bisexuali, transsexuali), a afirmat în cadrul emisiunii Realitatea pe NET, că intervenţiile autorităţilor române după masacrul de la Orlando nu au fost neapărat "la locul lor". "Politicienii români au ratat şansa de a dea un semnal că discriminarea comunităţii LGBT este un subiecte de interes şi pentru statul român", a spus acesta.

"Comparaţia cu Colectivul făcută de Victor Ponta nu a fost la locul ei, la fel ca şi declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis privind parteneriatul strategic cu Statele Unite", a spus președintele asociației Mozaiq.

"Cred că se pune presiune la nivel public, şi presa a relatat cu jumătate de măsură că era vorba de un club gay. Pentru comunitarea LGBT clubul este un spaţiu extrem de important, unde membrii comunităţii se pot exprima liber.

Solidaritatea ar trebuie să meargă puţin mai departe, Ambasada SUA a transmis nişte mesaje şi cred că a evitat să menţioneze comunitatea LGBT. Sunt anumite tematici care pot să îţi scadă din popularitate", a detaliat acesta.

Legeat de cele 3 milioane de semnături strânse de Coaliţia pentru Familie privind modificarea articolului 48 din Constituţiei, Vlad Levente Viski a afirmat că o astfel de iniţiativă restrânge drepturile cetăţeneşti şi că un alt articolul din Constituţiei spune că nu se poate modifica Constituţia dacă se restrânge drepturile cetăţeneşti. "Mesajul lui Augustin Zegrean a fost că articolul 152 din Constituţie va fi analizat şi se va vedea dacă încalcă anumite drepturi", a explicat președintele asociației Mozaiq.

"Acum 5-10 ani, homofobia era în floare, acum am ajuns la momentul silenzio stampa", a spus acesta, adăugând că nu trebuie să blamăm cei 3 milioane de oameni care au semnat petiţia Coaliţiei pentru Familie.

"Cei care au semnat nu cunoşteau până de curând acest subiect. A existat o presiune socială", a mai spus Vlad Levente Viski.

Conform acestuia, Coaliţia pentru Familie a mai încercat să modifice Constituţia şi în 2007, însă nu a strâns cele 500.000 de semnături. "Anul acesta, Coaliţia are Biserica de partea e şi au strând 3 milioane de semnături. Nu vor să se oprească doar la căsătoriile gay, au o listă de 50 de măsuri, precum şi interzicerea avortului, a pornografiei", a completat președintele asociației Mozaiq.

"Rolul statului este important, pentru că dacă statul să anumite semnale privind anumite schimbări, societatea se pliează. Dacă statul spune că este în regulă discriminarea împotriva comunităţii LBV, atunci societatea asta face. Avem exemple de persoane transgender cărora le sunt refuzate tratamentele în spitale. La Constanţa, un a fost dat afară de un patron pentru că a aflat că este homosexual. Legislaţia interzice acest lucru", a declarat Vlad Levente Viski.

Legeat de Marşul Diversităţii care are loc săptămâna viitoare, acesta a spus că CEDO a condamnat România să plătească despăgubiri de 14.000 de euro pentru două persoane care au fost bătuţi la Parada Gay din 2006, iar poliţiştii nu au intervenit.

"România comparativ cu Ungaria, cu statele din regiune, a avut un marş liniştit, primii doi ani au fost mai dificili. Marşul este un protest, vrem să arătăm diversitatea şi unitatea comunităţii. Persoanele vin, recunosc că asta sunt şi îşi asumă public acest lucru", a mai spus președintele asociației Mozaiq.

În final, Vlad Levente Viski a invitat politicienii, inclusiv pe preşedintele Iohannis şi pe Liviu Dragnea, la Parada Gay de săptămâna viitoare. "Sunt optimist, văd schimbările, văd mai mulţi aliaţi", a încheiat acesta.

Urmăriţi emisiunea Realitatea pe NET din data de 16 iunie AICI