MENIU

Vizită-surpriză din SUA în plină contraofensivă împotriva rușilor - Discuții cu miză uriașă între Antony Blinken și Zelenski

Vizită-surpriză din SUA în plină contraofensivă împotriva rușilor - Discuții cu miză uriașă între Antony Blinken și Zelenski

Semnal fără precedent dat de SUA pentru susținerea în continuare a Ucrainei. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken se află în Ucraina, într-o vizită neanunțată, la aproape 200 de zile de când Vladimir Putin a ordonat invazia.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut joi o călătorie în Ucraina, a doua vizită de la invadarea Rusiei în urmă cu mai bine de șase luni. Vizita nu a fost anunțată în prealabil, notează CNN.

Înaltul diplomat american a ajuns joi la Kiev, unde are discuții cu președintele ucrainean - Volodimir Zelenski. Ulterior, se va întâlni cu alți oficiali ucraineni.

Semnalul dat de administrația Biden este fără precedent, în susținerea Ucrainei împotriva invaziei militare a Rusiei. Prezența lui Blinken în Ucraina coincide cu lansarea contraofensivei Ucrainei pentru recuperarea regiunilor ocupate de rusi în sud. Și are loc și în ziua în care SUA au anunțat o nouă tranșă din pachetul financiar pentru susținerea militară a Ucrainei. Și a treia coincidență notată de presa internațională este reuniunea Grupului pentru apărarea din Ucraina de la baza militară de la Ramstein, sub conducerea secretarului american al apărării, Lloyd Austin.

Atât Austin, cât și Blinken au vizitat Ucraina la sfârșitul lunii aprilie. Cei doi sunt oficialii americani de cel mai înalt nivel care au fost în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie. 

 Mai mulți șefi de stat au fost în Ucraina în această perioadă, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Președintele american Joe Biden nu a ajuns încă în Ucraina, deși cei doi lideri au vorbit la telefon în ultimele săptămâni.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, se află la baza militară SUA și NATO din Germania. Reznikov s-a întâlnit cu omologul său american Austin și cu președintele Statului Major comun Mark Milley la baza Ramstein.

„Am început ziua cu o întâlnire cu marii prieteni ai Ucrainei Lloyd Austin III @SecDef și generalul Mark Milley @thejointstaff. Apreciem sprijinul ferm acordat de SUA Ucrainei. Așteptăm cu nerăbdare să lansăm Ramstein 5, cu peste 50 de participanți”, a scris Reznikov pe Twitter.