MENIU

Virusul Zika. Se iau măsuri speciale şi în România. Ce trebuie să ştie femeile însărcinate

<p>VIRUSUL ZIKA. Primul caz de contagiere &icirc;nregistrat &icirc;n Germania</p>

Alerta mondială cu privire la virusul Zika impune măsuri speciale şi în România. Institutul de Sănătate Publică a cerut tuturor primăriilor să facă dezinsecţie cu substanţe speciale în zonele în care ar putea apărea ţântari. Mai ales că, din vara anului trecut, în ţara noastră a apărut şi aşa numitul Ţânţar Tigru, responsabil de transmiterea virusurilor Zika şi West Nile.

Ţânţarul Aedes Albopictus, supranumit Ţânţarul Tigru din cauza dungilor de pe corp, este un potenţial vector de transmitere a virusului Zika. Ţânţarul Tigru ar fi ajuns deja în România prin importurile de bumbac şi cauciuc, dar nu se ştie încă dacă a adus cu el şi periculosul virus Zika. Totuşi, Institutul Naţional de Sănătate Publică a cerut autorităţior locale să ia măsuri preventive.

Cinci lucruri pe care trebuie să le ştii despre virusul Zika

„Să înlăture toate deşeurile menajere care ar fi potenţiale în locuri în care s-ar putea multiplica ţânţarii, deci acolo unde există apă stagnantă, anvelope uzate, aruncate, să ia toate măsurile privind reducerea sau eliminarea populației de ţânţari, unde există astfel de condiţii, mă refer la zone umede, lacuri, iazuri, în jurul spitalelor,” precizează Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, conform digi24.ro.

Comisia Europeană vrea să aloce 10 milioane de euro pentru studiul virusului Zika, tocmai pentru a putea lupta eficient cu efectele şi complicaţiile sale.

„Chiar dacă boala în sine nu e o boală gravă, eventualele complicaţii care au fost menţionate, nu există o confirmare ştiinţifică, dar din punct de vedere statistic s-a observat că numărul de cazuri de infectie cu virusul Zika şi microcefalie sau a unui sindrom cu paralizie,” adaugă Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Ministerul de Externe român a emis încă din ianuarie alertă de călătorie în 29 de ţări din America Latină, unde Zika face ravagii.

„Din cauză că în Brazilia sunt foarte multe cazuri de virusZika au existat de asemenea şi români care au călătorit în Brazilia, când s-au reîntors în ţară au dorit să ştie că nu sunt infectaţi cu acest virus şi atunci s-au adresat şi Insitutului Cantatacuzino pentru a face şi diagnostic de laborator,” explică Ani Ioana Cota, microbiolog la Institutul Cantacuzino.