MENIU

Virgil Guran, la România în realitate: "Moțiunea n-o să treacă. Dacă, totuși, vom fi dați la o parte, o problemă va avea PSD pentru că nu va mai putea să dea din gură și va trebui să vină cu măsuri”

Virgil Guran, la România în realitate:

În vreme ce dezbaterile și votul din Parlament pe marginea moțiunii de cenzură depuse de PSD cu scopul de a înlătura cabinetul Orban s-au amânat, pentru o oră, liberalii continuă să afirme că acțiunea social-democraților vizează doar un exercițiu de imagine și că aceștia nu-și doresc cu adevărat guvernarea în această perioadă dificilă de criză economică și socială provocată de pandemia de coronavirus. "Moțiunea n-o să treacă. Dacă, să spunem totuși că am fi dați la o parte, o problemă va avea PSD, nu noi, pentru că nu va mai putea să dea din gură și va trebui să vină cu măsuri. Să vedem atunci cum vor mări pensii și alocații. Noi am pierdut voturi, ne-am asumat asta. (...) Sunt 5% șanse să treacă moțiunea, dar PSD-iștii nu-și doresc asta. Au făcut doar un exercițiu de imagine să rezolve congresul, să iasă Ciolacu (...) și acum nu știu cum s-o scoată la capăt", a declarat Virgil Guran, consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în cadrul emisiunii "România în realitate", moderată de Marilena Mititelu.

Liberalul a precizat că pentru partidul său ziua de astăzi a fost una normală, făcând referire la ședința de guvern din această dimineață și la hotarârile luate în timpul acesteia, cele mai așteptate dintre ele fiind legate de deschiderea restaurantelor și a teatrelor începând cu 1 septembrie. 

"Acum colegii din Guvern sunt la Parlament, așa cum prevede Constituția. Doar colegii din Guvern vor fi prezenți (la dezbaterea și votul moțiunii -n.r.), deci nu și membrii PNL, care nu vor participa la această mascaradă", a spus Guran, amintind că liberalii nu au participat nici când PSD a venit cu Lega pensiilor speciale în Parlament.

 "Țara arde și baba se piaptană. Acum, când mai avem trei luni până la alegerile parlamentare, era cazul să bulversăm această țară din punct de vedere politic? (...) Să demonstreze PSD că are responsabiliate, să demonstreze cine și ce vrea", a mai spus consilierul de stat, subliniind că "niciun un guvern nu a trecut din 1946 încoace prin asemenea momente".

În opinia sa, lumea ar trebui să fie echilibrată și să aprecieze că "ținem lucrurile în echilibru chiar dacă avem foarte multe piedici".

Pe lângă parlamentarii PSD care au anunțat deja că nu vor vota din diverse motive medicale, Virgil Guran a spus că se așteaptă ca vreo cinci parlamentari ai Opoziției să nu voteze moțiunea de cenzură. El și-a motivat afirmația prin faptul că social-democrații "știu foarte bine unde trebuie să intre și ce greutăți vor întâmpina": "Nu își doresc să treacă moțiunea. (...) Principiul la români e că dacă lucrurile ies foarte bine, e meritul tuturor. Dacă iese foarte rău, suntem noi de vină. (...) Se vor duce sub 15% (PSD-iștii -n.r.). Din păcate, noi, românii, avem o memorie scurtă. (...) Trebuia să o lăsăm pe Dăncilă să guverneze. (...) Noi guvernăm cu pistolul la cap și să știți că ne-am descurcat până acum".

Întrebat dacă nu reprezintă trădare ca parlamentarii PSD să voteze împotriva liniei directoare a partidului, liberalul a răspuns: "Nu înseamnă trădare. Un parlamentare are dreptul să voteze ceea ce crede".

Se știe că pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi și Guvernul Ludovic Orban ar fi demis. 

PSD, ALDE și PRO România au împreună 232 de voturi, dar PNL susține că este în negocieri cu aceste partided și numărul de voturi ar fi mai mic, potrivit Realitatea PLUS.

PNL, USR și PMP au 183 de voturi cumulate.

Mai multe articole despre:
virgil guran