MENIU

"Vineri în jur de 11", joi la "Cap şi Pajură"

Cel mai premiat film la proaspăt încheiata ediţie a X-a a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc "CineMAiubit", scurt-metrajul "Vineri în jur de 11", va fi difuzat în exclusivitate pe Realitatea TV în cadrul penultimei ediţii a emisiunii "Cap şi Pajură", de joi, 7 decembrie, ora 22.

Filmul de absolvire al regizoarei Iulia Rugină a obţinut trei premii "CineMAiubit": Premiul Special al Juriului, Premiul pentru Interpretare Feminină (Irinia Velcescu) şi Premiul pentru Cel Mai Bun Afiş. Scenariul este semnat de o echipă consacrată în cadrul UNATC: Carmen Mezincescu, Oana Răsuceanu, Iulia Rugină.

Amintind pe alocuri de "Moartea domnului Lăzărescu", "Vineri după 11" ilustrează în imagini inspirate calvarul unei tinere agresate şi jefuite de trei bărbaţi, pe fondul durerii de cap care îi înceţoşează simţurile şi îi întunecă raţiunea. Părinţii, poliţistul. medicul legist, neurologul şi băieţii "de la bloc" o înconjoară pe eroină cu cele mai bune intenţii, nimeni nu pare să înţeleagă nevoia stringentă a traumatizatului de a fi "lăsat în pace". În realitate, fiecare dintre personajele din jurul fetei nu caută decât să îşi satisfacă prorpia necesitate: poliţistul e interesat numai de datele seci, ncesare unei anchete oarecare, medicii sunt distanţi, superiori, reci, aşa cum le cere rutina meseriei, mama se simte obligată să facă zgomot şi să se agite, tatăl e absobit de adoraţia pentru propriul Oltcit, iar golanii din faţa blocului nu văd în situaţia tinerei decât un alt motiv de glume proaste. Construit gradat, coerent, susţinut şi de prestaţia strălucită a Irinei Velcescu, filmul este o excelentă ilustrare a proverbului "Drumul către Iad e pavat cu bune intenţii".

"Vineri în jur de 11" este un scurt-metraj de neratat pentru toţi iubitorii filmului aflaţi joi, începând cu ora 22, în faţa televizoarelor!

Redactor: Toma Peiu
Mai multe articole despre:
film festival CineMAiubit Rugina