MENIU

"Vinerea Verde" - Cu CE au venit, astăzi, la birou, miniștrii Cabinetului Cîțu - GALERIE FOTO

Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna
Sursă foto: Facebook Dan Barna

Tot mai mulți membrii ai Cabinetlui Cîțu, în frunte cu prim-ministrul, s-au alăturat în această dimineață, campaniei "Vinerea Verde" derulată de Ministerul Mediului privind reducerea poluării în marile oraşe. Printre membrii Executivului care au ales să lase mașina deoparte și să vină pe jos, cu trotineta sau chiar cu mijloacele de transport în comun la birou se numără Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Raluca Turcan, ministrul Muncii. 

Premierul Florin Cîțu a ajuns, în această dimineață, la Guvern, pe jos. Acest lucru nu este însă ceva neobișnuit, spune prim-ministrul, care recunoaște că face acest lucru "foarte des".

"Am venit exclusiv pe jos. Am făcut 15 minute”, a declarat premierul jurnaliștilor.

Întrebat despre colegii săi de Cabinet care au ales să nu se alăture campaniei și au folosit mașinile în această zi, premierul a declarat că „sigur se vor adapta în perioada următoare". "Astăzi este o zi mai răcoroasă”, a spus Cîțu. Premierul a menționat că nu folosește bicicleta și că, uneori, vine la muncă și cu metroul.

Tot pe jos a venit, astăzi, la birou și vicepremierul Dan Barna. Liderul USR a scris într-un mesaj publicat în urmă cu scurt timp pe Facebook că nu este prima oară când vine pe jos la muncă. "Astăzi am făcut-o pentru a mă alătura inițiativei „Vinerea Verde - Stop! Azi, mașina stă pe loc”. În viteza cu care ne ducem viețile, uităm uneori să mai fim atenți la detalii. Uităm că putem trăi, măcar uneori, și fără automobile. Putem să mergem pe jos sau, după preferințe, cu bicicleta sau tramvaiul. Pentru sănătatea noastră și a mediului. Cred că ne vom apropia de societatea pe care ne-o dorim atunci când particula „eco” nu va mai fi un lucru cool și excepțional, marcat pe la ocazii festive, ci va desemna un stil de viață mai puțin poluant, mai sănătos și, de ce nu, mai eficient", a scris Barna.

"O idee foarte bună a ministrului mediului, vineri fără mașină personală#green" - este mesajul care însoțește fotografia postată în această dimineață, de ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, pe contul său de socializare, și care îl înfățișează într-un autobuz, în drum spre minister. 

Tot cu mijloacele de transport în comun a ajuns, astăzi, la muncă și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Fotografia este însoțiță de mesajul "#vinereaverde Cu tramvaiul 24 la birou".

Chiar dacă vremea nu este tocmai prietenoasă, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a ales să vină cu trotineta la birou. Ca și ceilalți colegi ai săi din Cabinetul Cîțu, ministrul a imortalizat momentul într-un selfie postat în urmă cu scurt timp pe Facebook, cu mesajul "Vinerea verde cu trotineta". 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a ales să se deplaseze, astăzi, către sediul MAE cu metroul, marcând astfel "Vinerea Verde" și susținerea instituției pe care o conduce pentru campania colegilor de la Mediu. "Vom continua să alegem, în măsura posibilului și în funcție de condițiile pandemice, mijloace de transport alternative sau transportul public pentru a ne deplasa către birou, în continuarea acțiunilor MAE pentru promovarea protecției mediului și a unei diplomații verzi, acasă și în lume", se arată în mesajul care însoțește fotografia de pe pagina de Facebook a MAE.

"Ca ministru al educației, dar și ca profesor al unei facultăți de ingineria mediului, sustin inițiativa lansată astăzi de Ministerul Mediului - #VinereaVerde. 𝗗𝗮, 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗻𝗲 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝘇𝗮̆𝗺 𝘁𝗼𝘁̦𝗶 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗿𝗲𝗱𝘂𝗰𝗲 𝗽𝗼𝗹𝘂𝗮𝗿𝗲𝗮! 𝗦̦𝗰𝗼𝗮𝗹𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗰𝘂𝗹𝘁𝗶𝘃𝗲 𝗿𝗲𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂. Este o provocare pe care România în general, marile noastre orașe în special, nu o mai pot amâna: să învățăm toți să fim responsabili cu resursele primare - aerul, apa și solul. Pentru noi, dar și pentru generațiile de mâine! La început e mai “greu” pentru ca este altfel, ca și în cazul tuturor proceselor de educare, în care mai întâi trebuie să te dezveți de unele obiceiuri, pentru a dezvolta noi habitusuri, conștiente și adecvate. Trebuie să ieșim din zona de inerție și confort și să optăm pentru a acționa diferit, motivați fiind de valorile în care credem", a scris ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pe contul său de socializare, mesajul fiind însoțit de o fotografie, ca și în cazul restului colegilor săi de guvern.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a alăturat și ea campaniei, venind la birou cu o mașină electrică, împumutată de la Ministerul Mediului, inițiatorul acestui demers. Turcan a precizat că ar fi preferat să vină cu bicicleta, întrucât este "o fire sportivă", dar vremea nu i-a permis acest lucru. 

Sub sloganul "STOP! Azi maşina stă pe loc!", această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon.

"Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.