MENIU

Vin ninsorile! Măsuri și recomandări ale MAI pentru șoferi și turiști

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu și cod galben de ninsori pentru aproape toată țara. MAI a instituit un Comandament de iarnă.

"Recomandăm tuturor șoferilor să adapteze viteza la condițiile de drum. Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei în contextul", a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 

Aceasta a mai precizat că turiștii și șoferii pot apela numărul unic de urgență 112, dar și aplicația DSU, care poate fi descărcată pe telefoanele mobile, din Google Play Store și AppStore.

Ninsoare și lapoviță în toată țara, în acest weekend! Atenționări de cod portocaliu și cod galben

Conducerea ministerului afacerilor interne a cerut prefecților și structurilor din județele vizate de atenționările meteo să se asigure că sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul populației.

Prefecții din județele unde sunt anunțate ninsori puternice sau viscol vor fi în contact permanent cu conducerea ministerului pentru a comunica evoluția situației din teren, astfel încât să poată fi acordat sprijin suplimentar imediat ce va fi nevoie. 


MAI face un apel către conducătorii auto să se intereseze din timp cu privire la condițiile meteo din zonele în care urmează să se deplaseze și să nu plece la drum dacă nu au autoturismul echipat corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă. 
Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct-amendă fiind 145 lei.

Pe lângă amendă, se va reține și certificatul de înmatriculare al autovehiculului, conducătorul auto urmând să primească o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Șoferii să adopte o manieră prudentă de conducere şi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi trafic.

Pentru ajutorarea persoanelor aflate în zonele în care se manifestă vremea severă, sunt pregătite să intervină și echipajele de jandarmi.

Mai multe articole despre:
comandament de iarnă