MENIU

Vin chinezii! Proiect de 6 miliarde euro, negociat ca la bazarul Dragonul Roşu

<p>Andrei Gerea</p>

Executivul de la Bucureşti se dă peste cap ca să le facă pe plac investitorilor chinezi, burduşiţi cu dolari şi euro. Ca să ajungă la o înţelegere pe investiţiile strategice de la Cernavodă, de peste 6 miliarde euro, oficialii de la ministerul Economiei au şters cu buretele toate cerinţele iniţiale din caietul de sarcini şi i-au întrebat pe chinezi: spuneţi voi cam ce vă doriţi, ok?

Acordul de investiții cu compania chineză pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă ar putea fi finalizat în până la sfârșitul anului, a declarat marți Andrei Gerea, ministrul Energiei, în cadrul unei conferințe de specialitate.

"Este un lucru cunoscut că nu este ușor să negociezi cu companiile chineze. Anul acesta am reușit un lucru important. Am zis hai să ștergem tot ce am discutat până acum pe memorandumul de înțelegere și să încercăm oarecum să o luăm de la zero. Am reușit să identificăm clar și să ne facem și noi înțeleși față de partea chineză cam ce se poate, ce nu se poate, să încercăm să îi facem și pe ei să spună mai bine ce își doresc, așa că acum suntem în situația de a finaliza memorandumul de înțelegere și sperăm ca până la sfârșitul anului să avem și acordul de investiții finalizat, acesta însemnând că această investiție esențială pentru noi va prinde contur", a declarat Andrei Gerea, citat de Agerpres.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 era evaluat, în luna octombrie a anului trecut, la 6,45 de miliarde de euro, însă studiul de fezabilitate în urma căruia s-a stabilit acest necesar de investiții va fi revizuit.

Investitorul selectat pentru dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 CNE Cernavodă este China General Nuclear Power Corporation.

La rândul său, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica a spus că proiectul a fost relansat în 2014 și că a ieșit din calendarul anunțat inițial, dar că este preferabilă o amânare cât timp se pot negocia termeni serioși și robuști de dezvoltare.