MENIU

Viktor Orban acuză UE că șantajează Ungaria să renunțe la petrolul rusesc

Vladimir Putin și Viktor Orban

Premierul Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că ar forța Ungaria să voteze embargoul pe petrolul rusesc. Liderul de la Budapesta a anunțat, vineri, că o astfel de decizie ar echivala cu o "bombă nucleară" aruncată asupra economiei țării sale.

Orban a declarat vineri, într-un interviu la radioul de stat, că dorește un termen de 5 ani - în loc de 1 an, cum se ia în considerare în prezent - pentru ca Ungaria să se conformeze unei interdicții a UE privind petrolul rusesc, potrivit Agerpres.

De asemenea, el a mai spus că renunțarea Ungariei la țițeiul rusesc necesită investiții de miliarde de dolari și acces la partea Ungariei din fondurile UE pentru a plăti pentru aceasta.

Executivul UE a blocat accesul Ungariei la partea sa de 7,2 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari) din fondurile pentru pandemie (PNRR), din cauza preocupărilor legate de corupție.

De asemenea, Orban a declarat că nu va susține sancțiunile împotriva unor personalități religioase, inclusiv a patriarhului rus Kirill.

În același timp, liderul ungar a declarat că scopul său final nu este de a se opune prin veto sancțiunilor UE, ci de a avea o "cooperare constructivă" care să țină cont de interesele Ungariei, inclusiv în ceea ce privește ultimul pachet de sancțiuni.

Mai multe articole despre:
Viktor Orban Ungaria PNRR