MENIU

Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei dat jos la EuroMaidan, îi transmite un MESAJ lui Zelenski: ce îi cere acesta liderului de la Kiev

Viktor Ianukovici, fost președinte ucrainean/ Twitter Nexta

Fostul președinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, i-a transmis un mesaj actualului președinte Volodimir Zelenski, în care îl îndemnă să pună capăt "personal" și "cu orice preț" vărsării de sânge cauzate de războiul care a ajuns deja în cea de-a 13 zi de la izbucnirea lui și să ajungă "la un acord de pace".

„Personal, trebuie să opriți vărsarea de sânge cu orice preț și să ajungeți la un acord de pace”, i-ar fi transmis Ianukovici lui Zelenski, potrivit NEXTA

Pentru mulți ucrainieni, numele lui Viktor Ianukovici este amintit în legătură cu EuroMaidanul însângerat, revoluția kieviană care l-a alungat pe președintele pro-rus  și guvernul acestuia.

Reamintim că începând din 21 noiembrie 2013, câteva sute de tineri au manifestat în Piața Independeței împotriva deciziei guvernului și a președintelui ucrainean de la acea vreme de a suspenda pregătirea pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb cu aceasta.

Totul a culminat în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, când forțele speciale ale poliției din Ucraina, cunoscute sub denumirea de Berkut, cu un efectiv de peste 1000 de oameni, comandați de colonelul Sergei Kusyuk, i-au atacat sălbatic pe cei 300-400 de tineri din Piața Independenței din Kiev, unde se desfășurau protestele, rănindu-i grav pe mulți dintre aceștia. 

În urma acestei acțiuni absolut sălbatice și disproporționale, scria presa internațională de la acea vreme, a rămas o mare de sânge, peste 100 de persoane pierzându-și viața. 

Violențele au produs reacția fără precedent a majorității populației Kievului, care a dus la revolta ce l-a alungat pe președintele Yanukovici în Rusia și la eliberarea țării de sub stăpânirea Kremlinului.

În prezent, Ianukovici este, în continuare, condamnat, în Ucraina, la 13 ani de închisoare pentru înaltă trădare.

Viktor Fedorovici Ianukovici a fost președintele Ucrainei în perioada 2010 - 2014. Anterior, acesta a fost primul ministru al Ucrainei de trei ori (21 noiembrie 2002 – 7 decembrie 2004, 28 decembrie 2004 – 5 ianuarie 2005 și 4 august 2006 – 18 decembrie 2007). De asemenea, a fost guvernator al provinciei Donețk.