MENIU

Viitorul hainelor pornește de la haina care te încălzește pe frig și te răcorește vara

Vara toată lumea poartă haine cât mai subțiri pentru a face față caniculei, iar iarna cât mai groase pentru a se încălzi. Însă, cum ar fi dacă ar exista o haină universală care să te încălzească când îți este frig și să te răcorească când îți este cald? Ei bine, haina perfectă există.

Imaginează-ți cât de utilă ar fi o astfel de haină bună pe orice vreme. Nu trebuie să-ți mai faci griji că ai plecat de acasă îmbrăcat sumar pentru că dimineață era cald, iar seara se face frig și n-ai ce să-ți pui pe tine.

Această haină uimitoare este realizată dintr-un material care se adaptează temperaturii și umidității din mediul înconjurător, ca să-ți fie ție bine. Mai exact, este făcută dintr-o fibră sintetică formată din fire cu nanotuburi de carbon, care se dilată la căldură și umiditate crescută și se contractă când afară e o vreme rece și uscată.

În prima fază, haina făcută din această fibră te ajută să elimini mai ușor căldura și transpirația în exces. În al doilea scenariu, o fibră mai densă nu permite pătrunderea frigului și deci, corpul tău e protejat de degerături.

„Corpul uman este un calorifer perfect. El emană căldura rapid", a spus Min Ouyang, profesor de fizică UMD și coautor al unei noi lucrări pe această temă. „Însă, singura modalitate de a regla radiatorul este aceea de a scoate sau de a pune haine pe noi. Însă, această țesătură este un adevărat regulator bidirecțional."

Creația vestimentară aparține oamenilor de știință de la Universitatea din Maryland, care au reușit, în sfârșit, să creeze o fibră care se adaptează la condițiile de mediu.

Oamenii de știință speră că munca lor va duce la ceea ce numesc „îmbrăcăminte care ajustează confortul", deși spun că este nevoie de mai multă muncă înainte ca magazinele să vândă cămăși care reacționează la vremea schimbătoare.

Sursa

Mai multe articole despre:
căldură material haină