MENIU

Videograful Eduard Schneider: "O DRONĂ ar fi putut să ajute în cazul ACCIDENTULUI AVIATIC"

O dronă cu cameră de termoviziune ar fi putut să ajute în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Locul în care S-A PRĂBUŞIT AVIONUL ÎN MUNŢII APUSENI ar fi putut fi depistat mai repede cu ajutorul unei drone cu cameră de termoviziune. Aceasta este precizarea făcută de videograful Eduard Schneider din Sebeș.

"O dronă sau un multicopter dotat cu o cameră de termoviziune, care detectează corpuri, ființe umane într-un mediu vitreg ar fi putut ajuta cu siguranță. O astfel de cameră nu este foarte scumpă, se găsește sub 3.000 de euro. Ar fi putut să ajute dacă un astfel de aparat era pilotat în zona respectivă", a spus Eduard Schneider, scrie alba24.ro.

Eduard Schneider a mai sugerat că autoritățile statului ar putea fi ajutate, în mod voluntar, de către cei care dețin și știu să manevreze drone.

Ministerul Transporturilor atacă DRONELE: au interzis folosirea lor fără aprobare

Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor a interzis folosirea dronelor fără aprobare. 

Dronele pentru filmat şi fotografiat nu vor mai putea fi folosite fără aprobare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Ordinul a fost publicat pe 21 ianuarie în Monitorul oficial. Dronele au fost foarte folosite de diverşi amatori în timpul protestelor din ultimii ani, transmiţând imagini spectaculoase. Ministerul Transporturilor a hotărât că acestea pot încurca traficul aerian: măsurile nu se aplică dronelor mai mici de un kilogram, atâta timp cât pe ele nu este montată „aparatură pentru filmare sau transmisie de date”.

"(2) Prezentul ordin nu se aplică:

a) aeromodelelor, aşa cum acestea sunt definite şi clasificate de către Federaţia Internaţională de Aeromodelism şi de către Federaţia Română de Modelism, atunci când sunt utilizate în cadrul competiţiilor, demonstraţiilor aeriene sau al altor manifestaţii oficiale organizate de Federaţia Română de Modelism;

b) aeronavelor civile motorizate fără pilot la bord şi cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:

- sunt operate într-o zonă deschisă, fără construcţii cu destinaţia de locuinţă;

- sunt operate fără depăşirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanţă pe orizontală şi de 100 m distanţă pe înălţime faţă de această persoană;

- nu au montate pe ele aparatură pentrufilmaresau transmisie de date.

(3) Răspunderea pentru eventuale daune provocate ca urmare a operării aeromodelelor şi aeronavelor prevăzute la alin. (2) revine în totalitate persoanelor care asigură comanda acestora de la sol."