MENIU

VIDEO | TERAPIE REVOLUȚIONARĂ! Șoarecii paralizați au putut să meargă din nou. Metoda va fi folosită si pe oameni

Șoarecii paralizați au putut merge din nou FOTO: Profimedia

O nouă terapie, dezvoltată de cercetători din SUA, a reușit să repare cu suces leziunile grave ale măduvei spinării la șoareci, iar animalele și-au recăpătat capacitatea de a merge la numai patru săptămâni după o singură injecție a tratamentului, relatează Science Focus, subliniind că cercetătorii speră să testeze acest tratament pe oameni. 

Când terapia este injectată, lichidul formează imediat o rețea de nanofibre care se potrivesc cu structura din jurul măduvei spinării. 

Apoi, odată ce moleculele s-au conectat cu receptorii, trimit două semnale care pornesc procesul de reparare. Unul vorbește cu axonii, ’’cablurile electrice” care trimit semnale către creier, determinându-i să se regenereze. Celălalt semnal determină multiplicarea celulelor, ceea ce poate face ca vasele de sânge să crească din nou. Ca rezultat, țesutul va avea un aport de sânge, care este esențial pentru reparare. Se speră că acest al doilea semnal ar putea ajuta neuronii să supraviețuiască după leziuni.

În 12 săptămâni de la injectare, materialele din terapie se biodegradează în nutrienți care sunt absorbiți de celule. Apoi, terapia dispare complet din organism, fără efecte secundare raportate.

Cercetătorii speră să înceapă testele pe oameni cât mai curând posibil. 

Ei cred, de asemenea, că acest proces de reglare fină a moleculelor la mișcarea celulelor și a receptorilor poate fi aplicat pentru tratarea altor afecțiuni.

Mai multe articole despre:
stinta video cercetatori descoperire