MENIU

VIDEO Tensiuni URIAȘE între Moscova și Washington! Rusia a mobilizat trupe masive la granița Ucrainei pentru o posibilă invazie

Tensiuni URIAȘE între Moscova și Washington! Rusia a mobilizat trupe la granița Ucrainei adus trupe pentru o posibilă invazie

Sunt tensiuni uriașe la granița Ucrainei, după ce Rusia a mobilizat forțe capabile să susțină o invazie rapidă. Mișcările militare de la frontieră îi alarmează pe oficialii occidentali și americani. Joe Biden și Vladimir Putin au avut deja o primă discuție marți seară, în contextul în care Statele Unite au declarat că vor trimite trupe NATO pe flancul estic, ca răspuns la un eventual atac. In plus, înaintea convorbirilor, au anunțat că vor impune măsuri economice severe împotriva Moscovei. 

Noi imagini surprinse din satelit arată cum forţele armate ruseşti au fost dispuse în poziţii strategice în vestul Rusiei, lângă graniţa cu Ucraina şi Crimeea. Criza se află la cel mai grav moment din 2015, atunci când Moscova a organizat o incursiune pe scară largă în Ucraina.

„Această mobilizare neobișnuită de forțe numeroase și capabile de acțiuni ofensive în interior, în Crimeea și in Dombas, ocupat temporar de apropiați ai Federației Ruse este foarte neobisnuită. O nouă incursiune militară, așa cum au făcut-o în 2014 sau în 2008 în Georgia, va avea - nu din punct de vedere militar, dar din punct de vedere politic, economic și financiar - un cost foarte sever pentru Federația Rusă”, a declarat Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO.

Joe Biden și Vladimir Putin au avut deja o discuție pe această temă. Președintele american a anunțat înaintea videoconferinței celor „doi grei ai planetei” că nu va exclude o viitoare aderare a Ucrainei la NATO și nici eventuale sancțiuni economice împotriva Rusiei, potrivit The Guardian, relatează Realitatea PLUS.

Discuția dintre Biden și Putin privind Ucraina s-a încheiat. Detaliile vor veni mai târziu

Departamentul de Stat american a asigurat Ucraina de “sprijinul de neclintit” al Washingtonului în fața “agresiunii rusești”. De curând, liderul ucrainean Volodymyr Zelenskiy a vizitat tranșeele din regiunea Donețk și a declarat că forțele sale sunt capabile să respingă un atac din partea Moscovei.