MENIU

VIDEO Sorin Cîmpeanu nu este de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu, filiera teoretică, făcute în mandatul Monicăi Anisie. Ce probleme sunt

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că nu este de acord cu planurile-cadru propuse pentru profilul teoretic la liceu și a amintit că manualele pentru clasa a noua nu vor fi gata la începutul anului școlar 2021-2022. Planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate timp de un an de zile, în mandatul fostului ministru liberal Monica Anisie.


„Sunt probleme curente gen planurile cadru lansate în consultare publică până la sfârșitul lunii ianuarie, pentru liceu. Un subiect extrem de important, extrem de discutat, care au fost realizate de către comisii de lucru în luna august și au fost și validate. Acum, cei care le-au lucrat și cei care le-au validat înțeleg că nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personală - nici eu nu sunt de acord cu forma lor, cel putin pe filiera teoretică.

Suntem în perioada în care strângem cât mai multe observații și propuneri și să vedem cum reușim să le armonizăm. După care, daca vom reusi sa le armonizam, va trebui să lucram pe fiecare disciplină în funcție de numărul de ore aferent la programa analitică, după care va trebui să lansăm licitația propriu-zisă. Sub nicio formă, am anunțat din prima zi de mandat, procesul nu se poate încheia până la începutul anului școlar 2021 -2022. Deci, iarăși nu vom avea manuale la clasa a noua. (...) După care avem palierul trei, al problememlor cronice. (...) Mă tem că trebuie abordate toate trei odată, nu sunt probleme despre care putem spune că putem aștepta în liniște”, a spus Cîmpeanu, în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație.
 
Planurile-cadru pentru liceu au fost puse în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021, la un an de la constituirea grupurilor de lucru care le-au realizat, în februarie 2020, în timpul mandatului ministrului Monica Anisie. Planurile-cadru stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a începând de anul școlar viitor - 2021-2022, numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână. Proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

Pe 5 ianuarie, Ministerul Educației preciza că în „construcția acestor variante s-a raportat la profilul absolventului așa cum acesta se regăsește formulat, pentru nivelul funcțional și pentru nivelul dezvoltat (clasele IX-XII), în cadrul documentului de politici educaționale Repere pentru proiectarea, actualizarea, și evaluarea Curriculumului național. Cadrul de referință al curriculumului național, aprobat prin Ordin al ministrului educației și cercetării”, dar nu a lansat în dezbatere și un profil al unui absolvent de liceu, precizând că pe baza dezaterii acestor planuri-cadru va fi realizat și profilul.

Specialiștii care au realizat planurile-cadru susțin că „în anul 2020, în contextul unor modificări legislative din cadrul Legii educației naționale, privind nr. ore/ciclul de învăţământ, a fost reluat procesul de realizare al planurilor-cadru, avându-se în vedere, inclusiv, cerinţa referitoare la numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, respectiv, în medie, 30 de ore pe săptămână, pentru învățământul liceal. Astfel, au rezultat cele două proiecte ale variantelor de planuri-cadru supuse, în prezent, dezbaterii publice”, potrivit Edupedu.ro.

„Cele două variante (de planuri cadru) au urmărit eliminarea unor incoerențe/dezechilibre existente în planurile actuale și oferirea ocaziilor de învățare semnificative din perspectiva așteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare”, potrivit Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Intervenția ministrului pe tema planurilor-cadru poate fi urmărită de la min 42.42 în înregistrarea de mai jos, la ședința online a Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație: