MENIU

VIDEO - Rușinea României - Săptămânal importăm ilegal tone de deșeuri periculoase din vest și trimitem containere pline cu bușteni în China

Export ilegal de lemn

Imagini revoltătoare sunt făcute publice aproape săptămânal. Importăm în mod ilegal tone de deșeuri periculoase în timp ce aurul verde al țării, lemnul, este exportat la prețuri de nimic.

În timp ce în România ajung săptămânal mii de tone de deșeuri periculoase din vest, noi ne trimitem aurul verde în China. Containere pline cu buşteni tăiaţi de pe aproape 10 hectare de pădure din Prahova au fost descoperite în Portul Constanța. În documentele care însoţeau lemnul, încărcătura era trecută drept cherestea. 

Containerele stau aliniate în Portul Constanța Sud - Agigea. În acte scrie că transportă cherestea, dar Garda de Mediu, Garda de Coastă și Procuratura au suspiciuni mari legate de lemnul românesc pregătit să urce pe primul vapor spre China.

În fiecare din cele 7 containere au fost găsiți bușteni imenși. Acesta e un caz fericit, în care autoritățile găsesc un astfel de transport. Nu se știe câte astfel de containere pleacă din România lunar.

Pe 1 ianuarie anul acesta a intrat în vigoare o lege care interzice timp de 10 ani exportul de bușteni, de lemn neprelucrat. Cumva, exportatorii au găsit o cale să fenteze Legea.

Potrivit legislației în vigoare, nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă de până la 100.000 lei. 

 

Mai multe articole despre:
lemn deseuri port