MENIU

VIDEO Muncitorii români din Germania, noi proteste la Bonn. Sindicaliști nemți, alături de ei

protest Germania

Protestele românilor plecați la munci agricole din Germania continuă. Marți, aceștia au organizat un protest de amploare în centrul orașului Bonn. Românii au fost sprijiniți și de sindicaliști nemți. 

Oamenii au venit să-și strige nemulțumirile și au afișat pancarte prin care își cer drepturi și au scris mesaje pe asfalt și pe bannere: "Vrem banii noștri" sau "scoateți-vă singuri sparanghelul din pământ", potrivit stiridiaspora.ro. 

Sindicaliștii de la FAU Bonn au anuntat protestul încă din urmă cu câteva zile, în fața unuia dintre cei mai mari angajatori de sezonieri români din Germania. Aceștia spun că românii căpșunari au fost chemați de urgență tocmai pentru că nimeni din Germania n-ar fi dispus să muncească în condiții atât de grele și pe bani atât de puțini.

Luni, ministrul român al Muncii, Violeta Alexandru, și ministrul federal al Agriculturii, Julia Klöckner, au discutat despre situația românilor veniți la recoltat sparanghel.

Poziția Ministerului Afacerilor Externe

Oana Darie, purtător de cuvânt MAE: „În acest moment există discuții între reprezentanții românilor și consulul general al României la Bonn. Vorbim de aproximativ 250 de cetățeni români. Jumătate din ei vor să rămână în Germania, să-și găsească un alt loc de muncă. Celorlalți încercăm să le facilităm întoarcerea în țară printr-un zbor charter. MAE, de câte ori a primti informații despre un astfel de caz, a făcut demersuri în mod constant pe lângă autoritățile competente pentru a rezolva problemele. Drepturile salariale credem că vor fi plătite. Țin să reamintesc că nu a existat un acord între statul român și german cu privire la muncitorii români. Am primit puține sesizări de asistență consulară. Vorbim de ordinul zecilor. De cele mai multe ori ne-am autosesizat.”

Protest spontan al românilor plecați la muncă în Germania. CE spune Ministru Muncii

 

 

Mai multe articole despre:
sparanghel germania protest bonn