MENIU

VIDEO Manifestație masivă în Muntenegru împotriva victoriei opoziției pro-sârbe

Protest amplu în Muntenegru

Zeci de mii de oameni au participat, duminică seară, la un protest amplu organizat în Podgorica la o săptămână după victoria în alegeri a opoziţiei pro-sârbe. Manifestanții contestă ”libertatea cetnică” și se tem de o posibilă apropiere a țării de Serbia și Rusia. 

Cetnicii au fost militanţii sârbi care au comis atrocităţi împotriva civililor în timpului celui de-Al Doilea Război Mondial şi în conflictele din anii 1990 din fosta Iugoslavie.

Alegerile parlamentare de săptămâna trecută au fost câștigate de trei alianțe de opoziţie. Acestea au câștigat 41 din cele 81 de locuri în parlament și au anunțat că vor să formeze un guvern de experţi care să îl înlăture de la putere pe preşedintele Milo Djukanovic, pe care îl acuză de corupție. Cele mai multe mandate, respectiv 27, au fost obținute de Frontul Democrat (DF) pro-rus. Noua balanţă de putere a declanşat temeri că, sub conducerea DF, țara s-ar putea apropia foarte mult de Serbia şi Rusia, notează Agerpres.

Aflat la conducere de aproape 30 de ani, Djukanovic a condus țara din Balcani în procesul de obţinere a independenţei faţă de Serbia, în 2006, şi a stabilit un parteneriat cu Occidentul. Presa locală scrie că organizatorii protestului nu sunt cunoscuți, majoritatea celor care au vorbit cu presa prezentându-se drept ”patrioți”. Printre manifestați au fost identificați mai mulți politicieni cunoscuţi din partidul DPS al lui Djukanovic. 

Mai multe articole despre:
muntenegru protest opozitia pro-sarba