MENIU

Imagini fabuloase cu Iliescu și Ceaușescu, surprinși la Sala Palatului

Au apărut imagini senzaționale cu Ion Iliescu și Nicolae Ceaușescu, din 1970, la un Congres al Uniunii Tineretului Comunist, ținut la Sala Palatului din Capitală.

În imagini apar, pe rând, Nicolae Ceaușescu (52 de ani), președintele României, aflat în sală, și Ion Iliescu (40 de ani), cel care la acel moment ținea discursul în calitate de Secretar General al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist (CC al UTC). La un moment dat, Iliescu îi dă cuvântul lui Ceaușescu. 

Imaginile au fost descoperite de jurnalistul Cristian Otopeanu.

Citește și: CUTREMURĂTOR! Ultimul interviu acordat de Valentin Ceaușescu!

Ion Iliescu a intrat în Uniunea Tineretului Comunist în 1944 și în Partidul Comunist Român în 1953. Iliescu a avansat treptat, ajungând secretar al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist și membru al Comitetului Central al PCR.

În august 1956, Ion Iliescu a fost ales președinte al Comitetului de Organizare a Asociațiilor Studențești, apoi al Consiliului (1957). Ulterior, Iliescu a devenit șef de secție la CC al PCR (1965) și prim-secretar al CC al UTC. Ion Iliescu a activat ca Secretar General al CC al UTC între 1956 și 1970.

În 1971, Nicolae Ceaușescu l-a marginalizat pe Ion Iliescu și l-a îndepărtat din funcțiile politice majore, întrucât îl vedea ca o amenințare.

În 1989, Ion Iliescu avea să îi ia locul lui Nicolae Ceaușescu, după ce în prealabil Ceaușescu a fost omorât.