MENIU

VIDEO Florin Cîțu dă sume record către partide, după ce s-a lăudat că va reduce subvențiile

Ședință de guvern

Premierul Florin Cîțu a promis că va reduce subvențiile, însă continuă să alimenteze conturile partidelor politice cu sume uriașe de bani. Potrivit estimărilor, formațiunile ar putea primi până la sfârșitul acestui an mai bine de 260 de milioane de lei, un record istoric, potrivit unei analize Realitatea Plus. 

La sfârșitul anului trecut, când lucra la bugetul de stat în calitate de ministru al Finanțelor, Florin Cîțu promitea că va reduce semnificativ subvențiile partidelor politice. Mai mult, actualul premier îl lua peste picior pe liderul PSD Marcel Ciolacu. 

 
"Tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%. Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României," scria Florin Cîțu pe facebook, în noiembrie anul trecut. 
 

Tăierile au rămas, însă, doar la nivel de promisiune. În realitate, statul continuă să alimenteze conturile partidelor politice cu sume uriașe de bani. Doar la rectificarea bugetară propusă anul acesta, subvenția partidelor a crescut cu peste 100 de milioane de lei față de bugetul de stat votat în Parlament.

Și în perioada în care a fost ministru de Finanțe, Florin Cîțu a alimentat conturile partidelor cu sume mari de bani. Potrivit prognozelor și rectificării bugetare, anul acesta, partidele ar putea primi 265 de milioane de lei, o sumă record.

Din 2015 până în prezent, subvențiile partidelor politice au crescut de aproape 40 de ori, de la 6,7 milioane de lei, la peste 250 de milioane de lei, în 2020.

2015: 6,6 milioane lei
2016: 14,5 milioane lei500.989
2017: 30 milioane lei
2018: 170,3 milioane lei
2019: 252,6 milioane lei
2020: 252,5 milioane lei

sursă: AEP

Banii către partide reprezintă și un instrument în campania internă a PNL. Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că premierul le-a promis colegilor de partid că dacă ajunge președinte PNL, jumătate din suma încasată ca subvenție va fi trimisă în teritoriu.