MENIU

VIDEO Extremiștii de dreapta din Germania au luat cu asalt Parlamentul. Sute de protestatari anti-Covid, arestați

Proteste ample anti-Covid în Germania

Peste 300 de persoane au fost arestate în Berlin, după protestul amplu față de restricțiile impuse de autorități pentru combaterea transmiterii noului coronavirus. Manifestația a fost întreruptă de poliţie din cauza nerespectării măsurilor sanitare. Ciocniri între forțele de ordine și manifestanți s-au produs când extremiştii de dreapta au încercat să intre în Parlament.

Aproximativ 38.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de ”tirania sanitară”, contestând măsurile restrictive despre care spun că încalcă libertățile fundamentale. Manifestanții au afișat bannere cu mesaje precum "Opriţi nebunia coronavirusului" sau "Puneţi capăt dictaturii coronavirusului", iar unii au cerut demisia guvernului.

Inițial, protestele au fost pașnice, dar, după ce un grup de extremiști a încercat să intre în clădirea Parlamentului, poliția a intervenit în forță pentru a-i opri. Sutele de arestări au fost făcute pentru nerespectarea măsurilor recomandate de autoritățile sanitare, precum portul măștii și menținerea distanței sociale, după ce organizatorii protestului au fost somați în acest sens.

Protestul a fost organizat după ce un tribunal regional a dat undă verde pentru organizarea manifestației.

Germania a reușit, până acum, să gestioneze criza generată de noul coronavirus mult mai bine decât alte state, prin testări riguroase care au ajutat la menţinerea unui nivel scăzut de infectări şi decese. În ultimele săptămâni însă, la fel ca în alte țări, a înregistrat o intensificare a noilor cazuri. Vineri, cu o zi înaintea deciziei instanței privind organizarea protestelor, cancelarul german, Angela Merkel, a făcut apel la cetățeni să mențină garda sus împotriva virusului. "Este o chestiune gravă, la fel de gravă ca până acum, şi trebuie să o luaţi în continuare în serios", le-a transmis germanilor șefa guvernului. Merkel a exclus orice nouă măsură de relaxare a regulilor sanitare, îndemnând populația să respecte cu strictețe recomandările. Bilanțul epidemiei din Germania depășește 242.825 de cazuri de Covid-19 și 9.363 de decese.

Mai multe articole despre:
proteste anti-Covid germania