MENIU

VIDEO Experiment Realitatea PLUS - La ce reacții vă puteți aștepta la rapelul cu vaccinul COVID-19 de la Pfizer/BioNTech

Jurnaliștii Realitatea PLUS au făcut un experiment pentru ca dumneavoastră să știți la ce simptome să vă așteptați după a doua doză cu serul Pfizer. Iată ce simptome au avut jurnaliștii Realitatea PLUS și cât au durat reacțiile adverse. 

 

Viorela spune că după prima vaccinare a avut „o ușoară durere locală”, dar nu și febră.

Asistenta din centrul de vaccinare care i-a administrat doza de rapel Pfizer i-a reamintit posibilele reacții adverse față de prima doză: „Acum s-ar putea să mai apară ceva în plus. S-ar putea să fie reacție un pic mai intensă. Un pic și nu e obligatoriu. Cele mai obișnuite (reacții adverse - n.red.): durerea de cap, durerea musculară, poate febră. Poate”.

„După administrarea rapelul de la Pfizer am rămas 15 minute în zona special amenajată pentru supraveghere medicală. Din fericire, nu am avut nicun fel de simptom sau efect secundar”, spune Viorela.

„La aproximativ 45 de minute după ce mi-a fost administrat vaccinul încep să resimt primele efecte adverse: o ușoară senzație de amorțire la nivelul feței și o stare de amețeală”, mărturisește Viorela.

Senzația de amorțire a feței a durat o oră, iar cea de amețeală a continuat pe tot parcursul zilei, dar la un nivel suportabil.

Un alt jurnalist Realitatea Plus a avut alt tip de reacții adverse.

„A început totul cu o durere de cap cam la o oră după ce mi-am făcut vaccinul”, a povestit Silviu.

La patru ore după administrarea serului, Silviu a experimentat noi efecte secundare.

„Am dureri musculare, dureri de cap, o senzație de oboseală și un pic frisoane. Am încercat să dorm cam o oră, o oră și ceva, dar aveam senzația de frig, deși nu era frig în casă , eram acoperit bine”, a mai spus Silviu.

Efectele secundare mai puternice au persistat o zi. La 24 de ore de la vaccinare, reacțiile s-au diminuat semnificativ, iar Silviu simte acum doar o ușoară senzație de moleșeală.

Peste jumătate dintre românii care au făcut rapelul au experimentat dureri la locul injecției, o stare de oboseală și frisoane. 33 la sută au simțit dureri musculare sau articulare, iar 12 procente au semnalat probleme digestive.