MENIU

VIDEO. Cum „s-a evaporat” una dintre cele mai cunoscute fabrici din perioada comunistă

Trei clădiri ale fostei fabrici Elba din Timișoara au fost pregătite, luni după-amiază, pentru demolare. Istoria de 100 de ani a fabricii Elba incepe în anul 1921, la Timișoara, prin inființarea firmei ”DURA” care producea reperele pentru corpurile de iluminat.

in cele trei corpuri, doar unul a fost demolat în totalitate. Celălalte două nu au căzut complet, așa că urmează să fie demolate prin alte procedee sau să cadă de la sine în următoarele ore, scrie aradon.ro

În perioada comunistă bateriile Elba erau nelipsite din casele românilor, iar multe dintre produsele fabricate aici erau exportate. După anii ’90, Fabrica Elba este salvată de către firma Renault, ulterior fiind și privatizată.

A fost o cantitate de 28 de kilograme de exploziv, dinamită și 280 de capse electrice, de inițiere. Pentru clădirile care nu au picat în totalitate va fi aplicat un procedeu mecanic, mai exact o fărâmare cu cleștele pneumatic. Vor fi dărâmate. Există și posibilitatea să cadă de la sine, dacă cedează susținerea mecanică a casei liftului. Practic, toată rezistența este pe casa liftului”, a spus artificierul Muraru Petronel.