MENIU

Victor Ponta, relații cu un oligarh controversat! Totul despre relația lui Ponta cu omul de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc

Victor Ponta

Numele lui Victor Ponta se leagă și de o strânsă prietenie cu omul de afaceri moldovean Vladimir Plahotniuc. În mai multe vizite pe care Ponta, la acea vreme premier, le-a avut în Chișinău, nu a ezitat să se întâlnească și cu politicianul cunoscut pentru trecutul său controversat.

,,Salutări din partea tuturor celor din PSD. Trebuie să creaţi o Moldovă pentru cetăţeni, pentru cei care se află în ţară sau peste hotare. Vreau să îl felicit pe domnul Vlad Plahotniuc şi să-i urez succes pentru tot ceea ce va face. Vreau să vă urez succes”, declara Victor Ponta la Congresul al VIII-lea al PD, desfășurat în 2016, atunci când Plahotniuc a devenit noul președinte al Partidului Democrat.

Deseori, Plahotniuc a depus mari eforturi de a se promova drept filantrop şi abia apoi om de afaceri şi politician. Iar la una dintre întrevederile cu fostul premier Victor Ponta, pe atunci încă în funcție, a adoptat aceeași strategie. Potrivit fotografiilor postate de Plahotniuc pe Facebook, întâlnirea cu Ponta a avut loc la Fundaţia Edelweiss, înfiinţată de Plahotniuc „în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentaţi şi dezavantajaţi din Republica Moldova“, potrivit site-ului fundaţiei.

„Un subiect aparte l-a constituit proiectul social «Renaşte Moldova», prin care ne dorim să modernizăm integral Institutul Mamei şi Copilului. Premierul Ponta m-a asigurat că ne vom putea baza şi anul acesta pe ajutorul acordat de România, inclusiv pentru extinderea modernizărilor la această maternitate," scria atunci Plahotniuc pe pagina de socializare. A două zi, premierul Ponta a anunţat, la Chişinău, că România va acorda Republicii Moldova un ajutor nerambursabil de 100 de milioane euro.

Ponta nu s-a sfiit să apară în compania lui Plahotniuc nici după ce asupra lui au început să planeze suspiciuni că s-ar afla printre principalii beneficiari ai fraudei bancare din Republica Moldova. Este vorba despre un miliard de dolari, dispărut din trei bănci moldoveneşti, în noiembrie 2014. Referindu-se la una dintre întâlniri, presa a scris că unul dintre motivele discuției dintre cei doi ar fi acela că premierul României încerca să-i spele imaginea oligarhului de peste Prut.

Ponta a reprezentat partidul care l-a promovat pe Plahotniuc în fruntea „Petrom Moldova”. În plus, între PSD şi PDM a existat un parteneriat pentru alegerile prezidenţiale din România şi cele parlamentare din Republica Moldova.

Jurnaliștii punctau la acea vreme că Plahotniuc, prin întâlnirea sa cu Ponta, a dorit să trimită un semnal. Dar nu atât alegătorilor, cât persoanelor şi instituţiilor, arătându-le că, în ciuda dificultăţilor din ultimul timp, rămâne în picioare. Astfel, Ponta, cu voie sau fără voie, l-a ajutat pe Plahotniuc să dea de înţeles cui trebuie că situația nu-i scapă de sub control.

Iar acuzațiile despre legătura lor strânsă nu au întârziat să apară. Omul de afaceri și fostul arbitru Adrian Porumboiu a lansat acuzații grave potrivit cărora Vladimir Plahotniuc l-ar fi deposedat ilegal de afaceri în domeniul agricol cu ajutorul fostului premier român, Victor Ponta, care tocmai își lansase un nou partid. „Se intitulează Pro-România. De fapt ar trebui să se intituleze Pro-Plahotniuc. Politicul distruge România. Au pătruns în toate sferele societății”, a declarat Adrian Porumboiu.

Într-o altă intervenție, în calitate de președinte al partidului Pro România, Victor Ponta, a sărit în ajutorul oligarhului Vladimir Plahotniuc, susținând proiectul acestuia de organizare a alegerilor anticipate, deși Uniunea Europeană susținuse Guvernul Maia Sandu.

Iar relațiile pare că nu s-au răcit nici acum. Victor Ponta s-a întâlnit chiar luna trecută cu Andrian Candu, finul oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc, pentru a aprofunda legăturile între partidul său și Pro Moldova, formațiunea condusă de Candu. 

Mai multe articole despre:
victor ponta